Jamrondo’s / jamkoeken

Twaalf heerlijke jamkoeken. Een combinatie van rondodeeg met aardbeienjam en abrikozenjam, maar uiteraard is iedere gewenste jam te gebruiken. Het rondodeeg is boterachtig zacht en heeft, nadat het is gebakken, een knapperig randje.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte siliconenmat met 12 vormpjes komt van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van zo’n 60 ml per stuk.
siliconenmat voor muffins

Voor het beste resultaat: zorg ervoor dat de roomboter koud is en dus rechtstreeks uit de koelkast komt.

jamrondo's van boven
Bereidingswijze

  1. Maak de jam of gebruik jam uit de winkel.
  2. Zeef de tarwebloem boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het bakpoeder en snufje zout via het zeef toe.
    Voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe aan de mengkom.
    Snij de roomboter met een mes in kleine blokjes en voeg toe aan de mengkom. Werk de roomboterblokjes met je vingertoppen door de bloem, tot de deze is opgenomen.
    Kneed zo snel mogelijk tot een samenhangend en glad deeg. Maak er een deegbal van.
    Bestrooi de mengkom licht met tarwebloem, leg de deegbal in de mengkom en bestrooi licht met tarwebloem. Laat een uur afgedekt in de koelkast rusten.
  3. Vet de muffinvormpjes in met het mespuntje roomboter en verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Haal het deeg uit de koelkast.
    Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en smeer wat bloem op een deegroller en de deegbal. Rol het deeg met de deegroller uit tot ruim ½ cm dikte. Steek met een deegsteker, ronde vorm van ongeveer 7 cm doorsnede of mesje rondjes uit het deeg.
    Bedek de bodem en rand van de muffinvormpjes met het deeg. Druk de zijkanten een stukje naar beneden, zodat een laag ‘bakje’ ontstaat.
  5. Kneed het restdeeg bij elkaar, rol en steek opnieuw uit en doe ook weer in de muffinvormpjes.
  6. Vul nu elk gat, je hebt ongeveer 4-5 tl jam per koek nodig.
  7. Bak de jamkoeken iets onder het midden van de oven in 20 minuten goudbruin.
  8. Haal de bakvorm uit de oven en laat de koeken zeker 15 tot 20 minuten in de vorm op het ovenrooster afkoelen.
    Daarna haal je de jamkoeken voorzichtig uit de vorm halen en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

jamkoeken.jpg

Bewaartip

  • Bewaar de jamkoeken, nadat ze volledig afgekoeld, in een luchtdicht afgesloten trommel of bak op een droge, koele en donkere plek. Leg een velletje bakpapier ertussen als je laagjes maakt. Ze zijn zo zeker een week houdbaar.
  • Je kunt deze jamkoeken prima invriezen. Doe dit nadat ze volledig zijn afgekoeld. Haal ze zeker een ½ uur voordat je ze wilt serveren uit de vriezer en laat afgedekt ontdooien.

Variatietip

  • Vervang de aardbeien- en/of abrikozenjam door ieder gewenste jam, zoals frambozenjam, bramenjam, kersenjam of pruimenjam.
  • Vervang de jam door appelmoes.
  • Vervang de jam door chocolade.
  • Vervang de jam door dulce de leche, al dan niet vermengd met verse roomkaas, die je pas na het bakken van de vormpjes met het mengsel vult.
  • Voeg een druppel amandelextract toe.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s