Spaghetti bolognese

Mijn variant van spaghetti bolognese: volkoren spaghetti met mager gehakt, gerookte spekblokjes, rode ui, knoflook, bosui, passata, tomatenpuree en runderbouillon. Gekruid met tijm, oregano en zwarte peper. Makkelijk, gezond en héérlijk! Voor 4 personen.

Ingrediënten Materialen
  • 350 gram volkoren spaghetti
  • 400 gram mager rundergehakt
  • 2 bakjes gerookte spekblokjes
  • ½ bosje bosui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • 500 ml passata
  • 1 blikje tomatenpuree
  • ½ blokje runderbouillon
  • 250 ml gekookt water
  • 1 ruime tl tijm
  • 2 ruime tl oregano
  • 4 draaien zwarte peper
  • kookpan
  • koekenpan
  • vergiet
  • knoflookrasp

Bereidingswijze

  1. Pel en snipper de rode uien.
    Pel en rasp de knoflooktenen.
    Was de bosui; haal eventueel verkleurd blad eraf, snij de kontjes eraf en snij in stukjes van ± 1 cm.
    Voeg 250 ml gekookt water toe aan het runderbouillonblokje en roer even door zodat dit oplost.
  2. Bak de gerookte spekblokjes uit (hiervoor is geen olie of boter nodig).
    Voeg de gesnipperde rode ui en geraspte knoflook toe en bak maximaal 5 minuten mee.
    Voeg het gehakt toe en laat dit rul bakken.
  3. Voeg de passata, tomatenpuree en bouillon toe. Voeg de zwarte peper, tijm en oregano toe. Schep even door. Laat één uur pruttelen op een laag vuur, zodat de saus indikt. Schep tussendoor nog een keertje door. Wordt de bolognesesaus te dun? Voeg dan wat water toe.
  4. Kook de volkoren spaghetti el dente (i.c. 6 minuten).
  5. Voeg alles bij elkaar en schep goed door of serveer apart en schep de spaghetti op borden waarop je de bolognesesaus schept.

Variatietip

  • Vervang de volkoren spaghetti door spelt spaghetti of spelt penne (zie foto hieronder).
  • Heerlijk met een frisse salade, zoals de simpele salade van ijsbergsla en bosui met yoghurtdressing (zie foto hieronder).
  • In de oorspronkelijke bolognese ragù horen rundvlees (gehakt), pancetta (gedroogd varkensbuikspek), ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, wijn en volle melk. Ik ben absoluut geen liefhebber van wortel en bleekselderij, maar smaken verschillen en dit kan uiteraard worden toegevoegd.
  • Kruiden die bij de originele bolognesesaus horen zijn basilicum, oregano (marjolein), tijm, rozemarijn, nootmuskaat en knoflook(poeder).
  • Bestrooi op het bord wat geraspte Parmezaanse kaas.

penne bolognese

spaghetti bolognese met simpele ijsberg-bosuisalade en yoghurtdressing

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s