Lemon curd cheesecake met karamel en chocolade

Een geweldige combinatie: lemon curd, salted karamel én chocolade. Smeuïge no bake citroentaart met een koekjesbodem met daarop een laagje gezouten karamel, dan een mengsel van zelfgemaakte lemon curd, verse roomkaas en slagroom en in de bovenlaag zit ook nog homemade pure chocoladesaus verwerkt. Echt een succesnummer! Heel geschikt om daags tevoren te maken.

Ingrediënten Materialen
  • springvorm, 26 cm
  • bakpapier
  • keukenweegschaal
  • mengkommen
  • spatel
  • hakmixer
  • rasp
  • citroenpers
  • mixer
  • steelpannetje
  • slagroomzak
  • kartelvormige spuitmond

Lemon curd cheesecake met karamel en chocolade-taartpunt eruit.jpg

Bereidingswijze

Wat wel zo fijn werkt: laat zeker een uur van tevoren de verse roomkaas op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te zetten.

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie of roomboter.
    Breek de biscuits in stukken en verkruimel de koekjes met een hakmixer. Geen hakmixer in huis? Gebruik een staafmixer of doe de koeken in een plastic zak en rol er met een deegroller overheen.
    Smelt op een laag vuur de roomboter in een pannetje. Roer, als de roomboter geheel gesmolten is, de koekkruimels er doorheen.
    Bedek met het mengsel de bodem van de springvorm. Maak met de bolle kant van een lepel glad en druk goed aan.
    Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast.
  2. Maak de lemon curd. Je kunt hierbij van alle ingrediënten iets meer dan de helft van het recept nemen, maar gezien de mogelijkheden met lemon curd is het handiger om het complete recept aan te houden. Laat de lemon curd afkoelen tot deze lauw is.
  3. Maak de salted karamelsaus. Je kunt hierbij van alle ingrediënten nog minder dan ¼ van het recept nodig, maar gezien de mogelijkheden met salted karamelsaus is het handiger om het complete recept aan te houden. Laat de karamelsaus afkoelen tot deze lauw is.
  4. Maak de chocoladesaus. Je hebt voor deze taart van alle ingrediënten de helft van het recept nodig, maar gezien de mogelijkheden van (warme) chocoladesaus is het net zo handig om het complete recept aan te houden. Laat de chocoladesaus afkoelen tot deze lauw is.
  5. Doe de gelatine zeker 5 minuten (langer is geen punt) in een bakje met koud water.
  6. Doe de verse roomkaas in een grote mengkom.
    Rasp de citroen boven deze mengkom.
    Voeg de lemon curd toe.
  7. Mix 420 ml slagroom met de kristalsuiker en vanillesuiker met de mixer tot deze iets stijver dan lobbig is.
  8. Mix met de mixer op een lage stand de mengkom met roomkaas, citroenrasp en lemon curd tot je een egaal en klontvrij mengsel hebt.
  9. Haal de springvorm uit de koelkast en druppel in draaiende bewegingen de salted karamelsaus over de koekjesbodem. Heb je de salted karamelsaus eerder gemaakt of is ie te dik om te druppelen? Verwarm ‘m dan een beetje au bain-marie tot ie wat dunner is geworden.
  10. Pers de citroen uit en doe het sap in een steelpannetje. Verwarm het citroensap op een laag vuur. Haal de pan van het vuur en roer er de (uitgeknepen) gelatine doorheen.
    Voeg dit citroen-gelatinemengsel toe aan de mengkom met het roomkaas-mengsel en roer met de spatel goed door.
  11. Voeg de slagroom toe aan het roomkaas-mengsel en spatel dit er voorzichtig doorheen tot alles goed gemengd is.
  12. Schep bijna driekwart van dit mengsel in de springvorm en maak met de spatel glad.
    Druppel in draaiende bewegingen ongeveer driekwart van de chocoladesaus over het roomkaas-slagroommengsel in de springvorm. Hou daarbij de buitenrand voor ongeveer 5 cm vrij van chocoladesaus.
    Schep de rest van het roomkaas-slagroommengsel in de springvorm op de chocoladesaus en haal alles er met de spatel goed uit.
    Druppel het restant chocoladesaus over de bovenzijde, waarbij je weer de buitenrand vrij houdt.
    Steek met een vork al draaiend door de bovenlaag om wat te mengen.
    Maak de bovenkant met de spatel glad. De taart ziet er dan niet heel erg ‘indrukwekkend’ uit (zie foto hieronder), maar dit komt met de garnering helemaal goed.
  13. Zet de lemon curd cheesecake met karamel en chocolade in de koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven.
  14. Mix de 75 ml slagroom met ½ el suiker stijf. Doe de slagroom in een slagroomzak met kartelvormig spuitmondje en spuit toefjes slagroom op de taart (zie foto hieronder).
    Maak ‘m af door er 10 gram pure chocolade overheen te raspen.

Lemon curd cheesecake met karamel en chocolade-zonder garnering.jpg

Lemon curd cheesecake met karamel en chocolade-met toefjes slagroom.jpg

Lemon curd cheesecake met karamel en chocolade-slagroom en geraspte chocolade.jpg

Bewaartip

  • Je kunt deze lemon curd-chocolade-karameltaart heel goed daags tevoren maken, hij wordt alleen nog maar lekkerder. Bewaar de taart afgedekt in de koelkast. De cheesecake is zeker een week houdbaar.
  • Hou je een stuk over? Deze citroentaart kun je prima invriezen. Bewaar de taart maximaal 3 maanden in de vriezer.

Lemon curd cheesecake met karamel en chocolade-taartpunt.jpg

Variatietip

  • Maak in plaats van een koekjesbodem een deegbodem; dan is het uiteraard geen no-bake taart meer ;-). Gebruik daarvoor 175 gram tarwebloem, 70 gram roomboter, 70 gram poedersuiker en 1 ei.
    Snij de roomboter in blokjes. Meng de roomboter met de tarwebloem en poedersuiker tot kruimels. Voeg het ei toe en kneed kort door. Doe het deeg in vershoudfolie en leg zeker een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi het werkblad met wat tarwebloem. Rol het deeg uit tot 2-3 mm dikte. Bekleed de bodem van een met bakpapier beklede springvorm. Bak de bodem 25 minuten tot deze licht is verkleurd. Laat daarna de bodem in de springvorm afkoelen.
Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Lauressa - DigitaleKeuken.com schreef:

    Ziet er super lekker uit! 😍

    Liked by 1 persoon

    1. Lidwine Romviel schreef:

      Het was ook echt een succesnummer en werkelijk iedereen vond ‘m héérlijk!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s