Kip tikka masala

Mijn versie van kip tikka masala. Een gezonde kip tikka masala van kruidige kipfilet met magere yoghurt, passata, Mexicaanse groenten en knoflook. Heerlijk met spelt, quinoa en/of (iets minder gezonde) basmatirijst. Maak het compleet met een simpele salade en zelfgemaakt naanbrood. Voor 4 personen.

Ingrediënten Materialen
  • Marinade:
    • 400 gram kipfilet
    • 3½ el magere yoghurt
    • 1 el citroensap
    • 2 ruime tl garam masala
    • 2 tl gerookt paprikapoeder
    • 2 tl tikka curry-poeder
    • 1 draai zeezout
    • ½ el rijstolie
  • 500 gram passata
  • 400 gram Mexicaanse groenten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl gember
  • 1 tl koriander
  • 1½ tl komijn
  • 3 ruime el magere yoghurt
  • 3 draaien zwarte peper
  • 2 draaien zeezout
  • 1 el rijstolie
  • ± 350 gram spelt, quinoa
    en/of basmatirijst
  • glazen schaal
  • keukenpapier
  • vershoudfolie
  • koekenpan
  • kookpan
  • citroenpers
  • snijplank

kip tikka masala-basmatirijst.jpg

Bereidingswijze

  1. Dep de kipfilets met een vel keukenpapier droog en snij ze in blokjes (zo’n 2 bij 2 cm).
  2. Maak de marinade:
    Doe de magere yoghurt in een glazen schaal. Voeg het citroensap, de garam masala, tikka curry-poeder, het paprikapoeder en snufje zeezout toe. Voeg de rijstolie toe en roer met een lepel goed door elkaar.
  3. Voeg de blokjes kipfilet toe en roer goed door. Zet minimaal een uur afgedekt met vershoudfolie in de koelkast en laat daarna buiten de koelkast zeker een kwartier op kamertemperatuur komen. Hoe langer je het laat marineren, hoe beter de smaken intrekken. Dus ’s ochtends of de avond van te voren maken maakt ‘m alleen maar lekkerder.
  4.  Je kunt eerder op de dag ook het deeg voor het naanbrood maken en daarna afgedekt op het werkblad laten staan.
  5. Pel de teentjes knoflook en snij heel fijn.
    Doe de rijstolie in een koekenpan en fruit de knoflook licht aan. Voeg daarna gelijk het gemberpoeder, de koriander en komijn toe en verhit dit kort.
  6. Voeg de stukjes kipfilet toe en bak deze aan.
  7. Voeg de Mexicaanse groenten toe en bak kort mee.
    Voeg de passata toe en laat het een kwartier zachtjes pruttelen.
  8. Voeg de magere yoghurt, zwarte peper en het zout toe en roer nog even door.
  9. Kook ondertussen de basmatirijst en/of quinoa en/of spelt in ruim water volgens de aanwijzing op de verpakking.
  10. Serveer de kip tikka masala met de spelt, quinoa, basmatirijst en/of naanbrood en/of een (simpele) salade.
    De bij dit recept afgebeelde salade is de simpele salade met bosuitjes en perzik, zonder ijsbergsla, met de yoghurtdressing met olie en kruiden.
    Het bij dit recept afgebeelde naanbrood is het naanbrood van speltmeel (zie variatietip) met oregano en Italiaanse kruiden.

Variatietip

  • Vervang de magere yoghurt voor halfvolle of volle yoghurt voor een nog romiger resultaat.
  • Hou je van kokos? Vervang de magere yoghurt door kokosyoghurt.
  • Vervang het tikka curry-poeder door cayennepeper.
  • Vervang de kipfilets door kipdijfilets.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s