Appel-kaneel kwarkbollen

Zeven megagezonde magere kwarkbollen van volkoren speltmeel en havermout, met appel-kaneel, rozijnen en zonnebloempitten. Natuurlijk gezoet en amper verzadigd vet.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, appel en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel een half uur van tevoren alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze goed zijn uitgelekt.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan.
    Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Was, ontkroost en snij de (ongeschilde) appel in stukjes.
    Bestrooi met de kaneel en meng goed, zodat alle stukjes appel zijn omhuld met kaneel.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de kwark, eieren en arachideolie in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  6. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het bakpoeder en de baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe.
    Voeg de palmsuiker en zonnebloempitten toe en meng met een lepel goed door.
  7. Voeg dit meelmengsel toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  8. Roer de uitgelekte rozijnen en stukjes appel luchtig door het deegmengsel.
  9. Vorm met je handen 7 bollen en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen wat, maar lopen niet veel uit.
  10. Bak de kwarkbollen 28 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
  11. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en laat ze met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  12. Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Was, dep droog en rasp een ½ biologische citroen en voeg de citroenrasp toe aan het meelmengsel (stap 7).
  • Vervang de rozijnen (deels) door krenten en/of cranberry’s.
  • Vervang de zonnebloempitten door andere pitten of zaden, zoals lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten of chiazaad of door een mix van zaden en/of pitten.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s