Kraamtaart / geboortetaart

Lekkere én persoonlijke taart voor als je op kraamvisite gaat. Kraamtaart met muisjes, in dit geval blauwe muisjes en gegarneerd met de naam van de baby, in dit geval Siem. Een caketaart met 2 lagen biscuit en gevuld en afgesmeerd met een heerlijke slagroommousse met verse roomkaas, een combinatie van karamelsaus en dulce de leche met een vleugje chocolade.

Ingrediënten Materialen
Cakelaag

 

Slagroommousse

  • springvorm, 26 cm
  • bakpapier
  • keukenkwastje
  • steelpannetje
  • springvorm, 20 cm
  • bakpapier
  • keukenkwastje
  • mengkommen
  • pannenlikker
  • mixer
  • oven
  • spuitzak
  • kartelvormig
    spuitmondje

Bereidingswijze

Het is handig om (minimaal) daags tevoren de dulce de leche te maken, aangezien dit 3 uur koken nodig heeft. De salted karamelsaus kun je beter eerder maken.
Laat zeker een uur van tevoren de verse roomkaas op kamertemperatuur komen door deze buiten de koelkast te zetten.

  1. Maak de dulce de leche.
  2. Maak de salted karamelsaus en laat op kamertemperatuur komen.
  3. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met de lik roomboter.
  4. Zeef de tarwebloem boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder toe en meng met een lepel door elkaar.
    Verwarm de oven voor op 160 graden.
  5. Doe de roomboter in een mengkom. Mix de boter met een mixer op hoge snelheid zacht en voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe. Mix net zo lang tot het romig wordt; dit duurt zeker 5 minuten.
    Voeg al mixende het bloemmengsel toe.
    Voeg één voor één de eieren toe. Wacht met het toevoegen van het volgende ei, tot het vorige ei geheel is opgenomen.
  6. Doe het beslag in de springvorm en haal alles er met de spatel goed uit.
    Zet de springvorm iets boven het midden in de op 160 graden voorverwarmde oven. Bak de cake in 70 minuten gaar en goudbruin.
    Laat de cake helemaal afkoelen.
  7. Snij de cake met een lang kartelmes horizontaal doormidden.
  8. Ga verder met de mousse:
    Mix met de mixer in een mengkom de 325 ml slagroom tot bijna yoghurtdikte.
  9. Doe de verse roomkaas in een andere mengkom. Voeg de karamelsaus en dulce de leche toe en mix met de mixer glad.
  10. Voeg de pure cacao via een zeefje toe en meng met een spatel erdoorheen. Haal met de spatel 2 delen slagroom uit de mengkom en voeg toe aan het roomkaasmengsel. Spatel door tot dit ‘familie’ is. Voeg de rest van de slagroom toe en spatel door tot een egaal mengsel.
  11. Leg de bovenlaag van de doorgesneden cake apart. Schep een derde van het roomkaas-slagroommengsel op de onderste laag van de cake. Strijk een beetje glad. Leg de bovenlaag van de cake erop, druk de cakelaag goed aan en schep een derde van het roomkaas-slagroommengsel bovenop en strijk glad met een paletmes. Smeer de taart aan de zijkanten ook af met het roomkaas-slagroommengsel.
  12. Bestrooi bovenop met muisjes en duw met de je handpalm op delen aan de zijkanten wat muisjes erin. Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 30 minuten opstijven. Zet het restant van het roomkaas-slagroommengsel tot gebruik ook in de koelkast.
  13. Klop de 100 ml slagroom stijf. Voeg dit toe aan het overgebleven roomkaas-slagroommengsel en spatel goed door.
    Doe in een spuitzak met kartelvormig spuitmondje. Garneer door de naam van de baby erop te spuiten met daarnaast nog wat toefjes slagroom.

kraamtaart-bovenaanzicht

Bewaartip

  • Je kunt deze muisjestaart desgewenst daags tevoren maken; garneren op de dag zelf. Bewaar de taart afgedekt in de koelkast, daar is ie zeker een week houdbaar.
  • Hou je een stuk over? De geboortetaart kun je desgewenst invriezen. Zet of leg tijdens het invriezen niets op de bovenzijde van de taart. Bewaar de taart maximaal 3 maanden in de vriezer.

Variatietip

  • Geen dulce de leche? Vervang het door eenzelfde hoeveelheid extra karamelsaus.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s