Chocolade schuimkoekjes

Bros van buiten en een beetje chewy van binnen: ± 50 chocolade schuimkoekjes van Italiaans kookschuim met pure chocolade.

Ingrediënten Materialen
 • 4 eiwitten
 • 90+175=265 gram kristalsuiker
 • 80 ml water
 • 135 gram pure chocolade (minimaal 78%)

chocolade schuimkoekjes-closeup
Bereidingswijze

 1. Bekleed een bakplaat met het bakpapier. Maak desgewenst hulpstrepen op het bakpapier en leg het bakpapier dan andersom op het bakblik.
 2. Splits de eieren en doe de eiwitten in een grote vetvrije mengkom. Wil je geen risico lopen? Doe dan wat citroensap op een stuk keukenpapier en maak de mengkom daarmee schoon voor je de eiwitten erin doet.
  Voeg een derde (ca. 90 gram) kristalsuiker toe aan de mengkom met de eiwitten. Klop met de mixer tot stijve pieken.
 3. Hak de chocolade grof en doe in een glazen mengkom. Smelt deze au bain-marie op een heel laag vuur, zodat je in de tussentijd het kookschuim kunt maken.
 4. Doe de 175 gram kristalsuiker in een steelpan en voeg het water toe. Breng aan de kook tot 121 graden. De suikersiroop tot de goede temperatuur krijgen van 121 graden kan door het meten met een temperatuurmeter. Maar het kan ook door wat suikersiroop op een theelepeltje te doen, dit heel even onder de koude kraan te houden en als je er dan als kauwgom een draadje van kunt trekken dan is ie goed.
 5. Roer in de tussentijd een keer met een lepel of spatel door de smeltende chocolade.
 6. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 7. Giet de suikersiroop druppelsgewijs op de eiwitten terwijl je blijft kloppen met de mixer op de hoogste stand; laat de suikersiroop niet op de kloppers komen. Als je alle suikersiroop hebt toegevoegd, blijf dan doorkloppen tot het eiwitmengsel koud(er) is; dit duurt zo’n 5 minuten.
 8. Voeg met de pannenlikker de gesmolten chocolade toe aan het kookschuim en haal met de spatel alle chocolade uit de mengkom. Spatel de gesmolten chocolade door het eiwitschuim. Als de chocolade niet helemaal is afgekoeld, voorkomt dit klonteren.
 9. Schep het schuim in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
  Spuit op de met bakpapier beklede bakpapier S-vormen van ongeveer 7½-8 cm lang. Een andere vorm kan natuurlijk ook (zie foto onderaan van ronde schuimkoekjes).
 10. Bak de schuimkoekjes in 13 minuten gaar. De baktijd hangt overigens af van de dikte van de schuimkoekjes.
 11. Haal de koekjes uit de oven, haal ze van het bakpapier en laat op een rooster afkoelen.

De eidooiers die je over houdt, kun je gebruiken in recepten voor eigelen, zoals in mayonaise, gele room, Bastognekoeken of limoenroom van een pavlova met zelfgemaakte limoenroom, aardbeien en frambozen.

chocolade schuimkoekjes-bovenaanzicht
Bewaartip

 • Bewaar de schuimkoekjes in een kartonnen doos of papieren zak. Het vocht dat in de koekjes zit kan dan weg, maar vocht uit de lucht zal niet in de schuimkoekjes trekken. Je kunt ze ook in een andere doos, zak of trommel doen, maar laat de verpakking dan in ieder geval open. Zo blijven de schuimkoekjes zeker 1 tot 2 weken goed.
 • Bewaar ze in ieder geval niet in een luchtdichte verpakking, want daar worden ze zacht en taai van.
  Je moet de schuimkoekjes niet in de koelkast bewaren of invriezen; door het vocht wat erin zit smelten ze. Tenzij je het verwerkt in ijs.

chocolade schuimkoekjes-rond
Variatietip

  • Gebruik overgebleven schuimkoekjes in ijs, zoals slagroom-karamelijs of vanilleroomijs. Verkruimel de schuimkoekjes in grote brokken en voeg als laatste toe voor je het ijs in de vriezer zet.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s