Dulce de leche-rondo’s / dulce de leche-koeken

Vijftien overheerlijke cheesecakekoeken. Een combinatie van rondodeeg gevuld met romige dulce de leche. Ze happen lekker weg; een succesnummer! Het rondodeeg is boterachtig zacht en heeft, nadat het is gebakken, een knapperig randje. Of toch meer liefhebber van een dulce de leche-taart?

Ingrediënten Materialen
De gebruikte siliconenmat met 12 vormpjes komt van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van zo’n 60 ml per stuk.
siliconenmat voor muffins

Voor het beste resultaat: zorg ervoor dat de roomboter koud is en dus rechtstreeks uit de koelkast komt.

Bereidingswijze

  1. Zeef de tarwebloem boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het bakpoeder en snufje zout via het zeef toe.
    Voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe aan de mengkom.
    Snij de roomboter met een mes in kleine blokjes en voeg toe aan de mengkom. Werk de roomboterblokjes met je vingertoppen door de bloem, tot de deze is opgenomen.
    Kneed zo snel mogelijk tot een samenhangend en glad deeg. Maak er een deegbal van.
    Bestrooi de mengkom licht met tarwebloem, leg de deegbal in de mengkom en bestrooi licht met tarwebloem. Laat een uur afgedekt in de koelkast rusten.
  2. Vet de muffinvormpjes in met het mespuntje roomboter en verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Haal het deeg uit de koelkast.
    Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en smeer wat bloem op een deegroller en de deegbal. Rol het deeg met de deegroller uit tot ruim ½ cm dikte (de deeglap is dan ca. 28x28cm). Steek met een deegsteker, ronde vorm van ongeveer 7 cm doorsnede (een mok werkt ook prima) of mesje rondjes uit het deeg.
    Bedek de bodem en rand van de muffinvormpjes met het deeg. Druk de zijkanten een stukje naar beneden, zodat een laag ‘bakje’ ontstaat.
    Kneed het restdeeg bij elkaar, rol en steek opnieuw uit en doe ook weer in de muffinvormpjes.
  4. Maak met een vork gaatjes in de bodem.
    Bak de rondokoeken iets onder het midden van de oven in 20 minuten goudbruin. Kijk tussendoor of de bodem teveel naar boven komt. Indien dat het geval is, druk het dan met een lepeltje wat terug de vorm in. Je kunt ze eventueel ook 15 minuten blind bakken en daarna nog eens 10 minuten afbakken.
  5. Haal de koekbakjes uit de oven en laat ze zeker 15 tot 20 minuten in de vorm op het ovenrooster afkoelen.
    Daarna haal je de rondokoeken voorzichtig uit de vorm en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.
  6. Ga verder met de vulling:
    Doe de gelatine in een mengkommetje en laat zeker 5 minuten weken.
  7. Pak twee mengkommen. Mix in de ene mengkom de slagroom met een mixer lobbig, tot yoghurtdikte.
  8. Mix in de andere mengkom de roomkaas met de mixer goed door. Voeg dan hier de dulce de leche aan toe en mix dit er doorheen tot je een klontvrij mengsel hebt.
    Verwarm op een laag vuur in een steelpannetje de gelatine met een beetje aanhangend water. Als de gelatine geheel is opgelost, haal dan met een pannenlikker alles uit het steelpannetje, schenk bij het roomkaasmengsel en meng met een spatel goed door.
  9. Spatel de slagroom in 2 delen voorzichtig, zodat de slagroom luchtig blijft, met de spatel door het roomkaas-dulce de lechemengsel.
  10. Schenk het mengsel in de afgekoelde rondovormen, haal alles er met de pannenlikker goed uit en strijk glad.
    Laat de dulce de leche cheesekoeken zeker 3 uur opstijven in de koelkast.

dulce de leche-rondos
Bewaartip

  • Bewaar de cheesecake-koeken, nadat ze volledig zijn afgekoeld, in een luchtdicht afgesloten trommel of bak in de koelkast. Leg een velletje bakpapier ertussen als je laagjes maakt. Ze zijn zo zeker een week houdbaar.
  • Je kunt deze dulce de leche-koeken prima invriezen. Doe dit nadat ze volledig zijn afgekoeld. Haal ze zeker een 1 uur voordat je ze wilt serveren uit de vriezer en laat afgedekt ontdooien.

Variatietip

  • Heb je minder muffinvormpjes en dus deeg over? Maak dan een tweede serie van het restdeeg. Je kunt het deeg ook prima invriezen of er bijvoorbeeld jamkoekjes van maken.
  • Hou je dulce de leche-cheesecakevulling over? Maak er dan trifles van, bijvoorbeeld door de karamelsaus te vervangen door een laagje hiervan in de banoffee trifle.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s