Ingrediënten

Ik let op de prijs van de producten, maar ook op de samenstelling en de kwaliteit ervan. Afhankelijk daarvan en van de verkrijgbaarheid, bepaal ik bij welke winkel ik de producten haal. Uiteraard kunnen alternatieven of andere merken worden gebruikt. Maar het leek me wel handig om gelijk dit overzicht te hebben. Onderstaande lijst wordt nog verder aangevuld en zo nodig bijgewerkt.

De vermelde prijzen dateren van maart/april 2016.

In alfabetische volgorde zijn hieronder te vinden:

Arachideolie

Arachideolie wordt gemaakt uit pinda’s (aardnoten). Het is helder, lichtgekleurd, redelijk neutraal van smaak en wordt niet snel ranzig. Het is redelijk geurloos en ongeraffineerde arachideolie kan tegen hoge verhitting (160 graden). Arachideolie bevat 20-40% meervoudig onverzadigde vetten. De arachideolie die ik gebruik (en het meest verkrijgbaar is), is geraffineerde olie en heeft een verbrandingspunt van 230°C. Dus deze arachideolie is uitstekend geschikt voor bakken en braden. Je ruikt en proeft ietwat de aardnoten en daardoor is deze olie uitermate geschikt in gerechten waar noten in worden gebruikt.
Heb je geen arachideolie in huis? Rijstolie is een prima alternatief.

arachideolie.jpg Jumbo
Arachideolie
1000 ml
Jumbo

€ 2,29

Verse bieslook

Erg handig én leuk om in de keuken te hebben staan.

bieslook Jumbo
Bieslook plantje
Jumbo

€ 1,49

Caramel

caramel Lonka
Zachte Fudge Caramel
200 gram
Jumbo

€ 1,32

Carobpoeder / Carobepoeder

Carob of johannesbrood wordt gewonnen uit de peulen van de Ceratonia siliqua of johannesbroodboom, een plant uit de Leguminosae of vlinderbloemigen. Carobpoeder is een gezond alternatief voor cacao, al is de smaak wel verschillend. Carob heeft een zoete, karamelachtige smaak.
Als je in een recept cacao wil vervangen door carobpoeder, neem je voor elke 100 gram cacao 3 eetlepels carobpoeder en 1 eetlepel water. Bij gebruik van carob kan de hoeveelheid honing of suiker in een recept verminderd worden, aangezien carob op zich al een zoetstof is.

 carobpoeder Biovegan
Carob Pulver
200 gram
€ 2,69

Chocolade, puur

Pure chocolade is gezonder dan vaak gedacht. Cacao heeft een hoog gehalte antioxidanten. Vooral door de stof flavonoide; een antioxidant die wordt geassocieerd met een verlaagde kans op ouderdomsziekten, kanker en hart- en vaatziekten. Ook kan het een te hoge bloeddruk verlagen. Maar let op welke je koopt: hoe hoger het percentage cacao, hoe meer gezondheidsvoordelen en hoe minder toevoegingen. Hou in ieder geval een percentage van 78% of hoger aan. Deze van de Aldi is overigens een échte aanrader!

purechocolade Moser Roth
Pure Chocolade
85% Cacao
125 gram
Aldi

€ 1,19

Chocolade, wit

Heb je minder nodig en wil je niet teveel (aangebroken) in huis hebben. Bij de Lidl verkopen ze ook kleine reepjes, waar je goed krullen van kunt maken. De kleine repen van de Aldi (Château) zijn daar minder geschikt voor.

Choc-o-fair
Chocoladereep wit
200 gram
Aldi

€ 1,49

Chocoladecake, mix

mix voor chocoladecake.jpg Homemade
Mix voor chocoladecake
450 gram
Jumbo

€ 1,39

Gelatinepoeder

gelatinepoeder.jpg Jacob Hooy
Gelatine poeder
150 gram
De Tuinen

€ 9,99

Gist

Ik gebruik in mijn recepten alleen droge gist. Dit heeft vooral te maken met de houdbaarheid en verkrijgbaarheid. Bovendien is het een niet-chemisch rijsmiddel. Er zijn drie soorten gist verkrijgbaar: verse, droge en instant gist. Droge gist is verkrijgbaar bij de supermarkt en op kamertemperatuur maandenlang houdbaar.
Let er bij het gebruik op dat de gist niet direct in aanraking kan komen met zout; dan verliest het zijn werking.

gist Jumbo
Basis gist
3×7 gram
Jumbo

€ 0,39

Havermout

havermout Młyny Stoisław
Havermout
500 gram
Jumbo

€ 0,39

Honing

Ik heb het geluk dat mijn oom, Johan Gijsbers uit Afferden, imker is. Ik krijg van hem de verse en pure honing zonder kunstmatige toevoegingen. Zoek je een (relatief goedkoop) alternatief voor honing? Ga dan voor zelfgemaakte dadelstroop.

honing.jpg Johan Gijsbers
Honing
350 ml
Johan Gijsbers

€ –

 

Kabeljauwfilet, vriesvers

kabeljauwfilet-vriesvers Jumbo
Kabeljauwfilet Zacht van Smaak
540 gram
Jumbo

€ 3,49

Kaneel

kaneel.jpg Cook Cook
Gemalen kaneel
50 gram
Jumbo

€ 0,75

Kokosolie

Ik ben geen enorme fan van kokosolie; gezien de toepassing (lagere verhittingsgraad) en vorm (wordt bij afkoelen een vaste substantie), geef ik meestal de voorkeur aan rijstolie of arachideolie.
Mijn keuze voor de kokosolie behoeft wat uitleg. De prijzen van kokosolie variëren enorm. Dit heeft ook een oorzaak. Net zoals andere natuurlijke oliën, bevat kokosolie enzymen en andere fijne stoffen die zorgen voor de goede werking. Wanneer de olie verhit wordt, breken die stoffen af waardoor de olie minder werkzaam wordt.
Koudgeperste kokosolie bestaat uit vermalen kokosnoten die gedroogd worden op lage temperatuur. Door de kokosrasp koud te persen krijg je extra vierge kokosolie met alle goede eigenschappen. Bij goedkopere kokosolie worden de kokosnoten gedroogd en ondergaan een proces van persen, raffinage, bleken en ontgeuren. Tijdens dit raffinageproces gaat een groot deel van de goede stoffen verloren.
Bij gebruik in gerechten is het dus beter om koudgeperste of extra vierge kokosolie te gebruiken. Om in te bakken, kan eventueel van de goedkopere varianten gebruik worden gemaakt (maar waarom zou je…).
Kokosolie is wit en neutraal van smaak. Kokosolie kan redelijk hoog (170 graden) verhit worden. Het bevat 8-10% onverzadigde vetten.

Kokosolie Paradise Island
Virgin Coconut Oil
extra virgin
500 ml
Jumbo

€ 6,99

Kruidcake

 mix voor kruidcake Homemade
Mix voor kruidcake
450 gram
Jumbo

€ 0,76

Lange vingers

Lange vingers zijn niet bij iedere supermarkt verkrijgbaar. O.a. niet bij Lidl en Aldi.

langevingers.jpg Jeurgens
Lange vingers
125 gram
Jumbo

€ 0,49

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie bevat een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Vooral alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3 vetzuur. Lijnzaadolie heeft een redelijk sterke smaak en is beperkt houdbaar. Lijnzaadolie mag niet te hoog (tot 107 graden) verwarmd worden.

lijnzaadolie Nature’s Gift
Lijnzaadolie
250 ml
Aldi

€ 1,39

 

Mascarpone

mascarpone.jpg Eurofit
Mascarpone
250 gram
Aldi

€ 1,19

 

Parmezaanse kaas

parmezaansekaas Uniekaas Parrano
snippers
80 gram
Jumbo

€ 1,44

 

Pecannoten

pecannoten Alesto
Pecan Nuts
200 gram
Lidl

€ 3,49

 

Verse peterselie

Erg handig én leuk om in de keuken te hebben staan.

peterselie Jumbo
Peterselie plantje
Jumbo

€ 1,49

 

Rijstolie

Rijstolie is erg handig om in huis te hebben. Je kunt het namelijk in zowel koude als warme gerechten gebruiken én je kunt het tot erg hoog (255 graden) verhitten. Dit laatste in tegenstelling tot veel andere soorten oliën. Bovendien is het niet zo prijzig als andere oliën die tot hoge temperaturen te verhitten zijn.
Een prima alternatief voor rijstolie is de, eveneens vrij neutrale, arachideolie.

rijstolie Alesie
Rijstolie
500 ml
Jumbo

€ 1,95

Roomboter

roomboter-lidl Milbona
Roomboter
250 gram
Lidl

€ 0,95

 

roomboter-jumbo.jpg Holland Dairy Star
Pure Roomboter
250 gram
Jumbo

€ 0,95

 

Verse roomkaas

verseroomkaas.jpg Milsa
Verse kaas Naturel
200 gram
Aldi

€ 0,49

 

Rozijnen

Ik hou vooral van Sultana-rozijnen. Deze zijn van door de zon gedroogde witte (bijna) pitloze druiven.

rozijnen Royalty Quanim
Sultana’s
500 gram
Jumbo

€ 1,09

 

Sesamolie

Aziatische sesamolie wordt geperst uit gepelde, geroosterde sesamzaadjes. Dit kunnen witte of zwarte sesamzaadjes zijn. De kleur is redelijk donker en de smaak intens nootachtig. Aziatische sesamolie wordt voornamelijk gebruikt om een gerecht smaak te geven en als laatste toegevoegd. Het wordt afgeraden om met sesamolie te wokken of frituren, de olie zou snel verbranden en de smaak afnemen. Ook lekker in koude dressings.
Westerse sesamolie wordt koudgeperst uit ongepelde, ongeroosterde sesamzaadjes. Deze olie is veel lichter van kleur en zachter van smaak. De koudgeperste, Westerse sesamolie is wel geschikt om te verhitten (177 graden).

sesamolie Go-Tan
Sesame Oil
250 ml
Jumbo

€ 1,93

Slagroom

Heb je voor de hoeveelheid van een recept 250 ml nodig, dan kun je beter het eigen merk Jumbo Verse Slagroom 250 ml nemen voor €0,64.

slagroom Konings
Slagroom
200 ml
Jumbo

€ 0,45

 

Speltbloem

Speltbloem is (op dit moment) in de supermarkt alleen bij AH verkrijgbaar.

speltbloem Abdij
Speltbloem
1000 gr
AH

€ 2,75

Speltvlokken

speltvlokken Biofood
Speltvlokken
500 gram
Jumbo

 

Stroopwafels

stroopwafels Estella
Roomboter Stroopwafels
400 gram
Lidl

€ 1,39

Vanillepoeder

Mijn favoriete product als het gaat om de lekkere vanillesmaak! Gezonder dan vanillesuiker en gemakkelijker in gebruik dan een vanillestokje.
Vanillepoeder wordt vaak gebruikt in zoete gerechten (cakes, French toast, havermout, pannenkoeken of wafels). Vanillepoeder is lekker in combinatie met appels, eieren, vis, ijs, meloen, melk, perziken, peren en aardbeien. Erg verrassend is vanille in hartige gerechten zoals bij kip, schaaldieren, fruit, vis, eieren, aardappelen en witlof. Je kunt vanillepoeder gebruiken in zowat elk gerecht waar je kaneel zou gebruiken. Vanillepoeder doet het goed in combinatie met kardemom, chili, kaneel en kruidnagel.
> Vanille-extract vervangen door vanillepoeder: gebruik half zoveel vanillepoeder dan de hoeveelheid extract volgens recept; voeg eventueel iets meer vanillepoeder toe om nog meer vanillesmaak te krijgen.
> Een halve theelepel vanillepoeder vervangt 1 vers vanillestokje.

vanillepoeder Piramide
Gemalen vanille
3 gram
Jumbo

€ 2,39

Vanillestokje

Gezonder dan vanillesuiker. Wil je meer gemak: neem dan vanillepoeder.

vanillestokje Jumbo
Vanillestokje
1 gram
Jumbo

€ 0,89

Vanillesuiker

Makkelijker in gebruik dan een vanillestokje, maar minder gezond en goedkoper dan vanillepoeder.

vanillesuiker.jpg Belbake
Vanille Flavour Sugar
10×8 gram
Lidl

€ 0,18

Walnoten

Aldi verkoopt Walnoten per 120 gram voor € 1,69; omgerekend per 200 gram is dat € 2,82. Bij de Jumbo zijn ze verkrijgbaar per 200 gram voor dezelfde prijs als bij de Lidl. Aangezien ik dol ben op noten en het assortiment bij Lidl me erg aanspreekt, haal ik ze meestal daar.

walnoten Alesto
Walnuts
200 gram
Lidl

€ 2,89

Witte basterdsuiker

Basterdsuiker is niet bij iedere supermarkt verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Lidl en Aldi verkopen dit niet.

witte basterdsuiker Van Gilse
Witte basterdsuiker
600 gram
Jumbo

€ 0,88

 

Gerookte zalm

Ik heb er al veel geprobeerd, maar voor mij is de gerookte zalm van de Aldi met afstand de lekkerste.

gerooktezalm Golden Seafood
Gerookte Noorse zalm
200 gram
Aldi

€ 3,19

 

Zonnebloempitten

De zonnebloempitten zijn bij De Tuinen regelmatig in de aanbieding en dat scheelt een hoop; ik haal ze ‘3 halen = 1 betalen’.

zonnebloempitten Holland & Barrett
Zonnebloempitten
500 gram
De Tuinen

€ 3,49

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s