Tiramisu

Tiramisu is een Italiaanse klassieker met lange vingers, mascarpone en cacao. Met een vleug koffie en vleugje Amaretto. Voor 8 personen.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Zet de koffie voor ruim 2 kopjes koffie, waarbij je er koffie in schept voor 10 kopjes koffie.
    Laat afkoelen. Het hoeft echter niet helemaal koud te zijn voor je kunt beginnen met de rest.
  2. Vet de ovenschaal met de olijfolie heel licht in.
  3. Indien niet van cacaopoeder gebruik wordt gemaakt: rasp de pure chocolade tot poeder. Doe dit ook met de witte chocolade.
  4. Splits de eieren.
  5. Klop het eiwit met een mixer in zo’n 5 minuten stijf. Dit moet tot het mengsel glanzende stijve pieken vormt.
  6. Doe de basterdsuiker bij het eigeel. Mix het eigeel met de suiker tot een schuimig geheel.
  7. Roer de mascarpone erdoor tot het goed gemengd is.
  8. Schep het eigeel-mascarponemengsel met een lepel voorzichtig door het eiwit; het mengsel moet luchtig blijven.
  9. Doe een grote scheut koffie, ongeveer de helft, in een plat schaaltje. Voeg een scheut, ongeveer de helft, Amaretto toe.
  10. Bedek de bodem van de ovenschaal met een dunne laag van het ei-mascarponemengsel.
  11. Doop de lange vingers stuk voor stuk in het koffie-Amarettomengsel en leg ze daarna gelijk in de ovenschaal met het laagje ei-mascarponemengsel.
  12. Als de bodem van de ovenschaal is bedekt met de lange vingers, doe je er nog een laag ei-mascarponemengsel overheen zodat de lange vingers geheel zijn bedekt.
  13. Strooi er met een zeefje een laagje cacao overheen.
  14. Herhaal dit. Zorg ervoor dat de bovenste laag ei-mascarponemengsel is; in een schaal van 1,4 liter zullen het 2 lagen worden.
  15. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat het minstens 4 uur in de koelkast staan. Langer in de koelkast is lekkerder; bij voorkeur de tiramisu een dag van tevoren maken.
  16. Serveer nadat je er nog een laagje geraspte chocolade of cacao overheen hebt gedaan.
  17. Fleur optioneel op door met een zeefje de geraspte witte chocolade boven een vormpje erop te doen.

Variatietip

  • Voeg Tia Maria in plaats van Amaretto toe. Niet de originele versie, maar ook erg lekker.
  • Tiramisu in taartvorm? Ga dan voor de tiramisutaart.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s