Tiramisu is een Italiaanse klassieker met lange vingers, mascarpone en cacao. Met een vleug koffie en vleugje Amaretto. Voor 8 personen.
Ingrediënten | Materialen |
|
|
Bereidingswijze
- Zet de koffie voor ruim 2 kopjes koffie, waarbij je er koffie in schept voor 10 kopjes koffie.
Laat afkoelen. Het hoeft echter niet helemaal koud te zijn voor je kunt beginnen met de rest. - Vet de ovenschaal met de olijfolie heel licht in.
- Indien niet van cacaopoeder gebruik wordt gemaakt: rasp de pure chocolade tot poeder. Doe dit ook met de witte chocolade.
- Splits de eieren.
- Klop het eiwit met een mixer in zo’n 5 minuten stijf. Dit moet tot het mengsel glanzende stijve pieken vormt.
- Doe de basterdsuiker bij het eigeel. Mix het eigeel met de suiker tot een schuimig geheel.
- Roer de mascarpone erdoor tot het goed gemengd is.
- Schep het eigeel-mascarponemengsel met een lepel voorzichtig door het eiwit; het mengsel moet luchtig blijven.
- Doe een grote scheut koffie, ongeveer de helft, in een plat schaaltje. Voeg een scheut, ongeveer de helft, Amaretto toe.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met een dunne laag van het ei-mascarponemengsel.
- Doop de lange vingers stuk voor stuk in het koffie-Amarettomengsel en leg ze daarna gelijk in de ovenschaal met het laagje ei-mascarponemengsel.
- Als de bodem van de ovenschaal is bedekt met de lange vingers, doe je er nog een laag ei-mascarponemengsel overheen zodat de lange vingers geheel zijn bedekt.
- Strooi er met een zeefje een laagje cacao overheen.
- Herhaal dit. Zorg ervoor dat de bovenste laag ei-mascarponemengsel is; in een schaal van 1,4 liter zullen het 2 lagen worden.
- Dek de schaal af met vershoudfolie en laat het minstens 4 uur in de koelkast staan. Langer in de koelkast is lekkerder; bij voorkeur de tiramisu een dag van tevoren maken.
- Serveer nadat je er nog een laagje geraspte chocolade of cacao overheen hebt gedaan.
- Fleur optioneel op door met een zeefje de geraspte witte chocolade boven een vormpje erop te doen.
Variatietip
- Voeg Tia Maria in plaats van Amaretto toe. Niet de originele versie, maar ook erg lekker.
- Tiramisu in taartvorm? Ga dan voor de tiramisutaart.