Chocoladecake

Chocoladecake met een laag vetpercentage. Zonder boter, letterlijk en figuurlijk in een handomdraai met water gemaakt.

Ingrediënten Materialen

Deze cake heeft, doordat er geen boter in zit, een laag vetpercentage. Maar laat je niet voor de gek houden: minder vet betekent vaak dat er meer suiker in zit en dat is ook hier het geval. Desalniettemin wordt de cake met water bereidt en bevat dus in ieder geval wel heel weinig (verzadigd) vet.

Bereidingswijze

  1. Vet het cakeblik met een keukenkwastje in met een beetje olijfolie.
  2. Hak de chocolade tot brokjes. Niet te klein; ze mogen best 1×1 cm groot zijn. Verdeel in ongeveer 2 gelijke delen van ieder 50 gram om later te verwerken.
  3. Doe de mix voor chocoladecake in een mengkom.
  4. Verwarm de (hetelucht)oven voor op 145 graden met het rooster iets onder het midden van de oven.
  5. Voeg 225 ml handwarm water toe aan de mix.
  6. Roer met een lepel door elkaar tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Volgens de verpakking mag je niet ‘luchtig kloppen’, maar je kunt er het beste wel wat ‘lucht inscheppen’.
  7. Schenk of schep een dun laagje van de cakemix in het cakeblik.
  8. Zet de mengkom met cakemix weer op het aanrecht en voeg 50 gram gehakte chocolade toe.
  9. Schep de toegevoegde chocoladebrokjes door de cakemix.
  10. Schenk of schep de cakemix in het cakeblik. Maak met de pannenlikker de mengkom leeg in het cakeblik.
  11. Strooi in het midden van het gestorte cakemengsel het restant, de overgebleven 50 gram, van de gehakte chocoladebrokjes bovenop.
  12. Zet 1 uur op 145 graden in de voorverwarmde (hetelucht)oven.
  13. Daarna uit de oven halen en geheel af laten koelen tot de chocolade bovenop hard is geworden. Eerder uit het cakeblik halen levert een aanrecht vol chocolade op 😉
  14. Haal de cake voorzichtig uit het cakeblik.

 

Bewaartip

  • Bewaar cake niet in de koelkast; daar droogt hij uit. Verpak de cake in aluminiumfolie of een trommel en bewaar in een kastje. Cake is dan zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) cake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cake in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien en klaar!

Plaats een reactie