Appelkoekrepen

Twintig heerlijke én gezonde appelkoekrepen. Ze smaken als mini-appeltaartjes! Superlekker. Van speltmeel, met appel, rozijnen en kaneel. Zonder boter en natuurlijk gezoet. Koekjes als repen met appel: appelkoekrepen.

Ingrediënten Materialen

appelkoekrepen-totaaloverzicht.jpg

Bereidingswijze

  1. Laat de rozijnen 15 minuten wellen in warm water en laat ze daarna goed uitlekken.
  2. Rasp de appel.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg een vel bakpapier klaar op het werkblad.
  4. Doe de speltmeel en kaneel in een mengkom. Meng met een lepel goed door elkaar.
    Voeg de rijstolie, de eieren en 3 el honing toe. Meng met één hand door elkaar en kneed even door.
    Voeg de geraspte appel en gewelde rozijnen toe en meng dit er goed doorheen. De hoeveelheid vocht kan per appel behoorlijk verschillen (ik gebruikte een -vrij vochtige- Jonagold). Is het deeg te nat, voeg dan wat speltmeel toe; mocht het te droog zijn (kleine kans), voeg dan wat rijstolie toe.
    Maak er een deegbal van en leg dit op het vel bakpapier.
    Smeer een deegroller in met het handje speltmeel. Je kunt eventueel voor het uitrollen bovenop ook nog een vel bakpapier leggen; haal dit er wel tijdens het bakken af. Rol het met de deegroller uit tot een rechthoekige deeglap van ongeveer 30 bij 32 cm en iets minder dan 1 cm dikte. Je kunt natuurlijk ook wat dikkere repen maken; hou dan maximaal 2 cm dikte aan. Je kunt ook vierkante koekrepen maken; rol de deeglap uit tot een vierkante lap van 25*25 cm dikte en snij er 5*5 cm vierkante blokjes uit (zie foto hieronder).
  5. Leg het bakpapier met de deeglap op de bakplaat.
    Zet 10 minuten iets onder het midden van de op 160 graden voorverwarmde oven.
  6. Haal de bakplaat uit de oven (ovendeur sluiten en oven laten ‘doorverwarmen’ op 160 graden).
    Snij de deeglap met een pizzasnijder en liniaal in 20 stukken; je kunt kiezen uit langere dunne repen (zie foto naast recept) of kortere en meer brede repen (zie foto hieronder; zonder bovenlaagje honing).
    Strijk met een keukenkwastje de appelrepen licht in met de honing in het bakje.
  7. Zet gelijk weer terug in de oven en bak de appelrepen op 160 graden in 10-15 minuten goudbruin en gaar. De baktijd is afhankelijk van de dikte; 1 cm dik=10 minuten, 2 cm dik= 15 minuten.
  8. Haal ze daarna uit de oven en laat de appelkoekrepen op een rooster afkoelen.

appelkoekrepen-vierkant.jpg

appelkoekrepen-breder.jpg

Bewaartip

  • Bewaar de appelkoekrepen in een luchtdicht afgesloten bak of trommel in de koelkast. De koekrepen zijn zo zeker twee weken houdbaar.
  • De appelkoekrepen kunnen ook prima worden ingevroren. Wikkel ze dan per stuk stevig in vershoudfolie, dan kun je de gewenste hoeveelheid telkens uit de vriezer halen (en bijvoorbeeld meenemen naar je werk). Laat je ze in de koelkast ontdooien, doe dit ruim twee uur voor gebruik.

Variatietip

  • Wil je niet dat ze wat ‘kleverig’ bovenop zijn of wil je ze nog meer skinny? Laat dan het bovenlaagje honing weg. Dan zijn ze nog steeds superlekker!
  • Je kunt de honing ook vervangen door 1½-2 el geschaafde amandelen, die je er aan het einde met de deegroller even ‘inrolt’ (zie foto hieronder).
  • De volkoren speltmeel kun je vervangen door volkoren tarwemeel of havermoutmeel. Je kunt het ook vervangen door tarwebloem, maar dat is wel wat minder gezond (‘witbrood’).
  • Vervang de 2 el kaneel (deels) door koekkruiden en/of voeg 2 tl vanillepoeder toe.
  • Voeg voor een friszure smaak citroenrasp van een halve biologische citroen toe.
  • Vervang de rijstolie door zonnebloemolie, arachideolie of kokosolie.
  • De honing kun je vervangen door dezelfde hoeveelheid maple syrup (ahornsiroop), golden syrup of 3+1=4 el kokosbloesemsuiker of palmsuiker.
  • De appel kun je vervangen door maximaal 200 gram pruimen (witte pruimen zijn heel erg geschikt; zie foto hieronder). Ontpit ze en snij de pruimen in kleine blokjes.

appelkoekrepen met geschaafde amandelen.jpg
pruimenkoekrepen.jpg

Plaats een reactie