Sodabrood met zaden & pitten uit een broodbakblik

Al het sodabrood is gezond, makkelijk en snel klaar. Dit is sodabrood gemaakt met magere kwark, speltmeel, speltbloem en havermout en gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad en chiazaad. Kijk bij de variatietip voor een melk- en/of yoghurt-versie. Heerlijke varianten op Iers sodabrood! Zonder gist, maar met baking soda en wat bakpoeder.

Ingrediënten Materialen

Normaliter zit er meer zout in het brood; indien gewenst kan de hoeveelheid worden verhoogd, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Hou je van een wat zoete smaak aan brood? Voeg dan niet ½ maar 1 el honing toe.

sodabrood met zaden&pitten uit broodbakblik-aangesneden.jpg

Bereidingswijze

  1. Vet het broodbakblik in met de lik rijstolie.
    Strooi wat tarwebloem tegen de zijkanten en strooi 2 el havervlokken op de bodem van het broodbakblik.
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Doe het speltmeel en de speltbloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de havermout, het zout, bakpoeder en de baking soda toe. Voeg de zaden en pitten toe. Roer met een vork goed door elkaar. Maak in het midden een kuiltje.
  3. Schenk de magere kwark in het kuiltje, voeg de eieren, honing, water en rijstolie toe.
    Klop met de vork in het midden, zodat de eieren geklutst worden en zich vermengen met de andere natte bestanddelen. Maak steeds grotere draaibewegingen, zodat het één (kleverig) geheel wordt.
  4. Schep het deeg in het broodbakblik en haal al het deeg er met een spatel uit. Verdeel het goed over het bakblik en strijk met de spatel glad.
    Bestrijk de bovenzijde met een keukenkwastje met wat melk.
    Bestrooi vervolgens met de 2½ el havervlokken. Druk de vlokken lichtjes in het deeg.
    Steek in het midden over de lengte van het broodbakblik met een deegschraper of een mes tot op de bodem; hierdoor krijg je een beetje een knip en barst het brood op de juiste plek tijdens het bakken een beetje open.
  5. Zet gelijk iets onder het midden van de op 190 graden voorverwarmde oven en bak het brood in 50 minuten gaar en goudbruin.
    Controleer daarna met een satéprikker of breinaald of het brood binnenin gaar is; steek de satéprikker er 3 tot 5 seconden in en als deze er schoon uitkomt dan is het brood gaar.
  6. Haal uit de oven, laat op een rooster even afkoelen en snij aan; het brood hoeft dus niet compleet te zijn afgekoeld voordat je het snijdt. En warm brood is overheerlijk!
    Laat het brood afgedekt met een theedoek (verder) afkoelen.

Bewaartip

  • Je kunt (overgebleven) brood prima invriezen. Doe dat gelijk nadat het brood is afgekoeld. Snij het wel aan, voor je het in de vriezer doet. Anderhalf tot twee uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid sneeën brood uit de vriezer halen en laat afgedekt ontdooien.
  • De houdbaarheid van het brood is beperkt; er zitten immers geen E-nummers in. De volgende dag is het wel lekker(der) om het brood te roosteren. Of maak er een bruschetta van met bijvoorbeeld wat knoflook, gedroogde tomaatjes, (gedroogde) ham en (gesmolten) kaas.

Variatietip

  • De havervlokken kun je vervangen door havermout.
  • Geen melk in huis om te bestrijken? Gebruik karnemelk. Of meng wat yoghurt of magere kwark met wat water in een bakje).
  • Van origine wordt Iers sodabrood niet met spelt gemaakt, maar dat is nu eenmaal mijn favoriete smaak. Vervang gerust het volkoren speltmeel door volkoren tarwemeel en/of vervang de speltbloem door tarwebloem. Dat laatste is iets minder gezond (‘witter’ brood), maar ook minder kostbaar. Als je tarwebloem gebruikt dan kun je beter de hoeveelheid water verminder van 90 naar 50 ml water.
  • Het water kun je vervangen door 150 ml melk, waarbij je 450 ml magere kwark gebruikt in plaats van 530 ml (zie foto hieronder met sesamzaad bovenop).
  • De magere kwark kun je vervangen door halfvolle yoghurt of Griekse yoghurt.
  • De halfvolle yoghurt kun je ook vervangen door 500 ml magere yoghurt.
  • Vervang de garnering van havervlokken door zonnebloempitten en/of pompoenpitten, sesamzaad (zie foto hieronder), maanzaad of lijnzaad (zie foto hieronder). Hou je van een -extra- harde korst? Vervang dan de havermout bovenop door chiazaad.

sodabrood met zaden & pitten-broodbakblik-sesamzaad.jpg

sodabrood met zaden & pitten-broodbakblik-lijnzaad.jpg

Plaats een reactie