Speltcrackers met zonnebloempitten en zaden

Knäckebröd van spelt, oftewel speltcrackers, met 4 verschillende zaden & pitten: zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad en chiazaad.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Doe de speltmeel, de speltbloem, de speltvlokken en het zout in een glazen mengkom.
  2. Roer met een houten lepel goed door elkaar.
  3. Doe het water in een kleine mengkom. Voeg de gist toe. Met de halve eetlepel honing erbij goed roeren tot de gist is opgelost.
  4. Roer het gistmengsel met een houten lepel goed door het deegmengsel.
  5. Verwarm de oven voor op 40 graden met het rooster zo goed als onderin de oven.
  6. Voeg de rijstolie toe en roer het deegmengsel goed door.
  7. Stort op het aanrecht en kneed het tot een stevig en elastisch deeg.
  8. Maak de glazen mengkom goed schoon en vet in met een lik rijstolie.
  9. Maak een bol van het deeg en leg deze in de glazen mengkom.
  10. Zet 1 uur op 40 graden in de oven.
  11. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  12. Doe de 4 el zonnebloempitten, 2 el sesamzaad, 2 el lijnzaad en 1 el chiazaad in een kleine mengkom en meng dit door elkaar.
  13. Strooi een redelijke laag tarwebloem op het aanrecht en veeg wat tarwebloem op de deegroller.
  14. Haal de glazen mengkom en het rooster uit de oven als het deeg een uur gerezen is.
  15. Rol het deeg met een deegroller uit tot een grote vierkante of rechthoekige lap van ongeveer 5 mm dik.
  16. Maak de bovenzijde nat met een kwastje met wat water en veeg dit er goed overheen.
  17. Strooi de zaden en pitten erop.
  18. Rol de zaden en pitten met de deegroller goed in het deeg. Daardoor vallen ze er na het bakken minder makkelijk af. Probeer het zo in te rollen, dat de deeglap ca. 3 mm dik wordt.
  19. Snij de deeglap in rechthoeken. Van eventueel overgebleven stukken kun je rondjes maken.
  20. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  21. Leg de stukken met kleine tussenruimten op het met bakpapier beklede bakblik.
    Heb je over? Ga dan met de rest na de eerste serie verder vanaf hier; laat de deegplakjes afgedekt met een theedoek liggen.
  22. Laat ze zeker een kwartier liggen.
  23. Prik de deegplakjes overal in met een vork.
  24. Bak de deegplakjes iets onder het midden van de oven in 15 minuten goudbruin en knapperig.
  25. Haal de bakplaat uit de oven. Draai de crackers om en zet ze 5 minuten terug in de oven op 225 graden.
  26. Haal de crackers uit de oven en laat ze, met de bovenkant naar boven, op een rooster afkoelen.
    Ga eventueel verder met de volgende serie.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) speltcrackers in een luchtdichte trommel bij voorkeur op een donkere plek en bekleed met bakpapier bewaren.
Worden ze toch te zacht? Doe ze dan nog even in een op 200 graden voorverwarmde oven of leg ze 4 minuten op 200 graden in de airfryer.

Variatie-/bespaartip

  • Wil je een wat goedkopere versie? Vervang dan de speltmeel door volkoren tarwemeel.
  • Hou je meer van andere zaden of pitten? Ga je gang! Je hebt in totaal ongeveer 160 gram nodig.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s