Knoflookyoghurt

De meer gezonde (caloriearme) variant en alternatief voor aioli/knoflookmayonaise en voor liefhebbers van (Griekse) yoghurt: knoflookyoghurt. Makkelijk zelf te maken. Voor op stokbrood, als (basis voor) dressing of bij tapas. Met -uiteraard- knoflook en een beetje honing.

Ingrediënten Materialen
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ el honing
  • snuf (3 draaien) zwarte peper
  • snufje zout
  • kleine mengkom
  • rasp
  • vershoudfolie

Bereidingswijze

  1. Doe de Griekse yoghurt in een mengkommetje.
  2. Pel de knoflook en rasp de 2 teentjes boven het mengkommetje.
  3. Voeg de honing toe en roer even door.
  4. Breng op smaak met de zwarte peper en een heel klein beetje zout.
    Dek het mengkommetje of het presenteerbakje af met vershoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bewaartip

De knoflookmayonaise is afgedekt in de koelkast zeker twee weken houdbaar.

Variatietip

  • In plaats van Griekse yoghurt, kun je ook volle yoghurt gebruiken. Door de dunnere structuur zijn halfvolle of magere yoghurt minder geschikt.
  • Wil je de knoflookyoghurt meer laten lijken op aioli/knoflookmayonaise? Voeg dan 3 tl citroensap, de rasp van een ½ citroen, 2 tl (Dijon) mosterd en 1 tl sambal oelek toe. Eigenlijk hoort er tabasco in plaats van sambal oelek te worden gebruikt, maar sambal is een alternatief dat ik vrijwel altijd in huis heb.
  • Maak de knoflookyoghurt van gepofte knoflook door een hele bol knoflook drie kwartier in een op 180 graden voorverwarmde oven te leggen. Snij de bovenzijde van de knoflookbol af, zodat je de teentjes een beetje kunt zien. Smeer op de bovenzijde met een keukenkwastje een heel klein beetje rijstolie. Doe de bol in aluminiumfolie. Zet in een braadslede of op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze na de baktijd iets afkoelen en druk de puree uit de benen. Prak fijn en voeg toe in plaats van de 3 tenen knoflook. De knoflook is na het poffen niet scherp meer, maar zoet en nootachtig; daardoor kan de hele bol in de saus.
  • Voeg een takje verse fijngeknipte peterselie en/of bosje vers geknipte bieslook toe.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s