Aardbeienijs(jes)

Fris, zacht en gezond aardbeienijs of aardbeienijsjes van milde magere kwark of (Griekse) yoghurt, met een vleug limoen en vanille. Licht natuurlijk gezoet. Ruim voldoende voor 4 personen (±650 ml) of 6 ijsjes.

Ingrediënten Materialen
 • afsluitbare plastic bak, ≥ 750 ml
  of ijsvormpjes
 • hakmixer of staafmixer
 • mixer
 • vriezer
 • vershoudfolie
 • ijsschep

De magere milde kwark van Campina is een echte aanrader.
Voor het beste resultaat: gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het beter en gelijkmatiger.
ijsvormpjes 4x.jpg
Ik heb ijsvormpjes voor 4 ijsjes gebruikt; €0,99 bij het Kruidvat; andere ijsvormpjes zijn natuurlijk ook prima. De gebruikte ijsvormpjes hebben een inhoud van bijna 100 ml per stuk.

Bereidingswijze

 1. Snij een handje aardbeien in kleine stukjes en doe in een plastic zakje. Doe de rest van de aardbeien ook in een plastic zakje. Vries beide zakjes minimaal 2 uur in. Als je ze niet vooraf invriest, dan duurt het langer voor het ijs is opgesteven.
 2. Doe de kwark in de hakmixer; hou ruim 2 el kwark achter voor een kleureffect (bij stap 3).
  Voeg de hele ingevroren aardbeien toe.
  Voeg de limoenrasp met honing en vanillepoeder toe. Geen limoenrasp met honing in de koelkast? Voeg dan de rasp van ½ limoen toe.
  Mix tot alles goed gemengd is tot een smeuïg geheel.
 3. Doe het ingevroren handje stukjes aardbei in de afsluitbare plastic bak.
  Voeg het aardbeienmengsel uit de hakmixer toe en schep luchtig door elkaar.
  Voeg de achtergehouden 2 el kwark toe en roer amper door.
 4. Ga verder naar gelang je wil maken:
  1. Wil je er (deels) aardbeienijsjes van maken? Schenk of schep het dan in de vormpjes en zet minimaal 4 uur in de vriezer. Je kunt met deze hoeveelheid zeker 6 ijsjes van ± 100 ml maken. Wil je er meer maken en kom je voor 8 ijsjes wat tekort? Vul het dan gewoon aan met milde magere kwark, Griekse yoghurt of hangop.
  2. En/of wil je het maken om te serveren in bakjes? Leg dan een stuk vershoudfolie op het ijs in de afsluitbare plastic bak en druk dit een beetje aan. Doe het deksel erop en laat het 2 uur in de vriezer opstijven. Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 2 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal. Na 4 tot 5 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren.
   Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen; doe dit na iedere bol dan blijft het ijs niet plakken. Maak 2 grote of 3 kleine bolletjes en doe in de bakjes.

aardbeienijsje.jpg

Bewaartip

 • Het ijs is zeker 2 maanden houdbaar in de vriezer.
 • Staat het ijs al langer dan 6 uur in de vriezer? Zet het dan eerst 30 minuten in de koelkast voor je het serveert of uit de vormpjes haalt.

Variatietip

 • In plaats van milde magere kwark kun je het bananenijs ook maken met Griekse yoghurt of met magere yoghurt; in dat laatste geval daags van tevoren de hangop maken.
 • Vervang de limoenrasp (met honing) door eenzelfde hoeveelheid citroenrasp (met honing).
 • Maak in de ijsvormpjes laagjes, door een laagje aardbeienijs af te wisselen met een (dun) laagje magere milde kwark, Griekse yoghurt of hangop.
 • Maak in de ijsvormpjes 2 laagjes, door een laag aardbeienijs af te wisselen met een laag nectarine-ijs (zie foto hieronder).
 • Serveer in bakjes met gezonde warme chocoladesaus; de helft van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is voldoende.
 • Serveer in bakjes met gezonde chocolademousse van cacao, banaan en avocado; een derde van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is voldoende.
 • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot en/of gezonde warme chocoladesaus kunt doen.
 • Serveer in bakjes met 3 el zelfgemaakte cruesli of doe 2 tl onderin de ijsvormpjes (zie foto hieronder).

aardbeien-nectarine-ijsje.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s