Roze koeken

De befaamde roze koeken met een fondant van frambozen; ook wel glacékoeken of fondantcake genoemd. Vrij makkelijk en snel te maken. Twaalf stuks minikoeken (of 8 grote koeken).

Ingrediënten Materialen
Cakejes:

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram tarwebloem
  • 4  eieren
  • lik roomboter


Fondant:

  • 10 frambozen
  • ruime el handwarm water
  • 150 gram poedersuiker
  • Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is, zodat deze zacht en daardoor bewerkbaar is.
  • De gebruikte siliconenmat met 12 vormpjes komt van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van zo’n 60 ml per stuk.
    muffinmat.jpg

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet de bakvormpjes in met de lik roomboter.
  3. Doe de roomboter en kristalsuiker in een mengkom. Mix met de mixer luchtig.
    Voeg één voor één de eieren toe. Voeg de bloem toe en mix dit in de laagste stand erdoorheen.
    Mix nog even goed op een hogere stand. Verdeel dan het beslag over de vormpjes.
  4. Zet iets onder het midden van de op 175 graden voorverwarmde oven en bak de cakejes in 30 minuten goudbruin en gaar.
  5. Haal de cakejes daarna uit de oven en haal ze direct uit de vorm. Zijn ze wat gerezen? Druk ze dan met een platte hand gewoon wat terug, zodat de bovenzijde redelijk recht is. Je kunt ze ook bovenop recht afsnijden, maar dat vind ik wat zonde van de cake ;-).
    Laat ze op de kop op een rooster afkoelen.
  6. Indien je gebruik maakt van frambozen uit de vriezer, laat deze dan eerst ontdooien.
    Doe de helft van de frambozen in een theezeefje boven een opvangbakje. Prak de frambozen en duw ze zoveel mogelijk door het zeef met een lepeltje, zodat het (verhoudingsgewijs dikke) sap in het opvangbakje komt. Voeg de andere helft frambozen toe en herhaal tot al het sap (gezien de dikte is misschien frambozenpuree een betere benaming) in het opvangbakje zit. Voeg een ruime el handwarm water toe en roer door.
    Doe ruim twee el frambozensap in een mengkom. Voeg ongeveer de helft van de poedersuiker toe en meng met een klopper (aanvankelijk voorzichtig, zodat niet alle poedersuiker door de lucht vliegt) door elkaar. Voeg telkens wat meer poedersuiker toe; uiteindelijk ontstaat er een behoorlijk dik en plakkerig mengsel.
  7. Steek de onderkant van de cakejes voorzichtig aan een vork. Doop ze met de bovenkant in de roze fondant. Laat ze boven de mengkom met fondant wat ‘uitlekken’ en haal eventueel je vinger nog langs de cakejes om teveel aan fondant te verwijderen. Bovenop uitsmeren is ook geen punt; als je de goede dikte van de fondant hebt, wordt daarna vanzelf glad.
    Laat ze vervolgens uitharden; de roze fondant wordt dan ‘knapperig’.

Bewaartip

  • Bewaar de roze koeken in een afsluitbare bak of afgedekt (bijvoorbeeld door vershoudfolie over een bak te spannen) buiten de koelkast; in de koelkast drogen de cakejes uit. Leg ze niet op elkaar; dan blijven ze vaak aan elkaar plakken.
  • De roze koeken zijn zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) roze koeken ook invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de roze koeken per stuk in vershoudfolie en verpak daarna in een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De roze koeken kunnen tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Maak chocoladekoeken door 200 gram pure chocolade au bain-marie te smelten, tot 31 graden te laten afkoelen en ze daarin te dippen (zie foto hieronder).
  • Voeg in de mengkom met de roomboter en kristalsuiker (stap 3) de rasp van een hele biologische citroen toe.
  • Vervang de frambozen door 5 aardbeien of vervang de helft van de frambozen door 2 aardbeien.
  • Vul de cakejes met jam; je hebt dan één extra muffinvormpje nodig, anders hou je beslag over. Verdeel niet het gehele beslag over de muffinvormpjes (bij stap 3), maar schep eerst één eetlepel beslag in alle vormpjes. Schep vervolgens in iedere muffinvorm 3 tl jam en verdeel daarna de rest van het beslag over de muffinvormpjes. Een roze jam is het meest geschikt, zoals aardbeienjam, frambozenjam, kersenjam of bosvruchtenjam.
  • Vul de cakejes met chocoladepasta; je hebt dan één extra muffinvormpje nodig, anders hou je beslag over. Verdeel niet het gehele beslag over de muffinvormpjes (bij stap 3), maar schep eerst één eetlepel beslag in alle vormpjes. Schep vervolgens in iedere muffinvorm 3 tl pasta en verdeel daarna de rest van het beslag over de muffinvormpjes.

roze koeken met chocoladetopping.jpg

Plaats een reactie