Stroopwafelcake met kruiden

Stroopwafelcake met kruiden. De cake wordt gemaakt zonder boter, maar met water en heeft dus een lager vetpercentage. Makkelijk en snel te maken.

Ingrediënten Materialen

Deze cake heeft, doordat er geen boter in zit, een laag vetpercentage. Maar laat je niet voor de gek houden: minder vet betekent vaak dat er meer suiker in zit en dat is ook hier het geval. Desalniettemin wordt de cake met water bereidt en bevat dus in ieder geval wel heel weinig (verzadigd) vet. De (roomboter)stroopwafels bevatten wel (verzadigde) vetten.

Bereidingswijze

  1. Vet het cakeblik met een keukenkwastje in met een beetje olijfolie.
  2. Snij 2 stroopwafels in blokjes van ca. 1x1cm en laat, om later te verwerken, liggen op het snijplankje.
  3. Breek de overige 3 stroopwafels in een klein mengkom of een bakje in grove stukjes, van ca. 2x2cm.
  4. Doe de mix voor kruidcake in een mengkom.
  5. Voeg de kaneel, 1 ruime theelepel kan makkelijk, toe. Meng de kaneel met een lepel er goed doorheen.
  6. Verwarm de (hetelucht)oven voor op 145 graden met het rooster iets onder het midden van de oven.
  7. Voeg 230 ml warm water toe aan de mix.
    Volgens de verpakking zou dit 225 ml moeten zijn, maar je kunt beter net iets meer water toevoegen. Het water mag handwarm zijn, maar mijn ervaring is dat warm water een beter resultaat oplevert.
  8. Roer met een lepel door elkaar tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Volgens de verpakking mag je niet ‘luchtig kloppen’, maar je kunt er het beste wel wat ‘lucht inscheppen’.
  9. Voeg de 3 stuks gebroken grove stukjes stroopwafel toe.
  10. Schep de toegevoegde stroopwafelstukjes door de cakemix.
  11. Schenk of schep de cakemix in het cakeblik. Maak met de pannenlikker de mengkom leeg in het cakeblik.
  12. Zet maximaal zo’n 8-10 minuten in de oven tot er een vliesje op zit.
  13. Haal het cakeblik met cake daarna uit de oven (dit kan zonder handschoenen, aangezien het blik dan nog amper warm is) en maak in de lengte met een keukenmesje in het vliesje 2 sneeën van ca. 1,5cm diep bovenop.
  14. Stop de stroopwafelblokjes van de 2 gesneden stroopwafels dwars in de sneeën bovenop.
  15. Zet 55 minuten op 145 graden in de voorverwarmde oven.
  16. Daarna uit de oven halen en zeker 10 minuten af laten koelen.
  17. Haal de cake voorzichtig uit het cakeblik en laat de cake op een rooster verder afkoelen.

 

Bewaartip

  • Bewaar cake niet in de koelkast; daar droogt hij uit. Verpak de cake in aluminiumfolie of een trommel en bewaar in een kastje. Cake is dan zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) cake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cake in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien en klaar!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s