Kokoscrème / kokospasta

Voor kokosliefhebbers: kokoscrème ofwel kokospasta. Zo te gebruiken of om te verwerken in recepten, zoals pistache-ijs met Griekse yoghurt. Makkelijk zelf te maken!

Ingrediënten Materialen
  • 200 gram kokosrasp
    of kokosblokjes
    of gemalen kokos
  • hakmixer
  • pot met deksel, 200 gram

Bereidingswijze

  1. Doe de kokosrasp in de hakmixer.
    Mix geruime tijd; laat desnoods de hakmixer tussendoor even afkoelen. Eerst wordt de kokos kruimelig, daarna gaat de olie in de kokos ‘werken’ en begint het steeds smeuïger te worden. Indien nodig de korrelige kokos aan de zijkant in de hakmixer even losmaken, zodat deze ook goed meegemalen worden. Blijf doormixen tot het een smeerbaar geheel is. Hiervoor geldt het credo: heb geduld, want het duurt best lang voor het zover is. Wil je ‘m echt smeuïg? Ga dan net zo lang door tot ie niet meer ‘korrelig’ is. Voor de verwerking in recepten is dit meestal niet noodzakelijk.
    Als je de vloeibare kokoscrème wilt gebruiken, gebruik het dan direct.

Bewaartip

  • De kokoscrème is buiten de koelkast zeker 2 maanden houdbaar.
  • Afgekoeld naar kamertemperatuur wordt de kokoscrème hard. Wil je de kokoscrème weer smeerbaar hebben, verwarm ‘m dan even au bain-marie of piep hem 1 minuut in de magnetron op. Even laten staan en dan doorroeren.

Variatietip

  • Je kunt kokoscrème zo eten, of als broodbeleg of smeersel op cake. Wil je ‘m zoeter? Voeg dan aan het einde van het mixen ½ el honing of agavesiroop toe. Hou je van een ander smaakje? Voeg 3 tl kaneel, vanillepoeder of cacaopoeder toe. Zowel wat zoetmiddel als een smaakje kan natuurlijk ook.
  • Pureer er wat fruit doorheen, denk aan frambozen, aardbeien of abrikozen, en de kokoscrème is te gebruiken als gezond glazuur op koekjes of repen, cake of taart of op muffins.
  • Mix de kokoscrème door je smoothie.
  • Snij een dadel open, doe er een beetje kokoscrème in en steek bovenop een cashewnoot; een gezonde snack.
  • Gebruik de kokoscrème in ijs, zoals pistache-ijs met Griekse yoghurt of chocolade ijs met Griekse yoghurt.

Plaats een reactie