Appel-rozijnen-walnoten-kwarkbollen

Acht megagezonde magere kwarkbollen van volkoren speltmeel en vol met appel, rozijnen en walnoten en een vleug koekkruiden. Natuurlijk gezoet en amper verzadigd vet.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, appel en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel een half uur van tevoren alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze goed zijn uitgelekt.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Was, ontkroost en snij de (ongeschilde) appel in stukjes. Voeg toe aan het vergiet met de rozijnen en meng dit een beetje door elkaar.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de kwark, eieren, arachideolie en de honing in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  6. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de koekkruiden, het bakpoeder en de baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe.
  7. Hak de walnoten grof. Voeg 80 gram van de gehakte walnoten toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar. Hou de 20 gram gehakte walnoten apart voor de garnering.
  8. Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  9. Roer de uitgelekte rozijnen en stukjes appel luchtig door het deegmengsel.
  10. Schep met de lepel acht hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen behoorlijk, maar lopen niet veel uit.
  11. Bestrooi de kwarkbollen met de 20 gram achtergehouden gehakte walnoten. Druk de stukjes walnoten een beetje in de bollen.
  12. Bak de kwarkbollen 20 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin. Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  13. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje arachideolie; zo blijven ze lekker zacht. Probeer daarbij de walnoten te ‘mijden’. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  14. Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

 

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer  gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Was, dep droog en rasp een ½ biologische citroen en voeg de citroenrasp toe aan het meelmengsel (stap 7).
  • Vervang de rozijnen (deels) door krenten en/of cranberry’s.
  • Vervang de walnoten door andere noten, zoals paranoten of hazelnoten of vervang door een mix van noten.

Plaats een reactie