Chocolade ijs

Gezond ijs op basis van milde magere kwark (of yoghurt) met pure chocolade en hazelnoten. Slechts een beetje natuurlijke suiker toegevoegd. Voor 4 personen; ongeveer 750 ml.

Ingrediënten Materialen
 • afsluitbare plastic bak, 1 ltr
 • pannenlikker
 • vriezer
 • ijsschep

Bereidingswijze

 1. Hak de hazelnoten in fijne stukjes.
 2. Hak de 25 gram chocolade in fijne stukjes. Hak de 100 gram grof.
 3. Doe de milde magere kwark in een afsluitbare plastic bak; om beter door te kunnen roeren, kun je ook een mengkom gebruiken en het mengsel na het mengen (na stap 7 en voor stap 8) in de plastic bak doen. Voeg de agavesiroop hazelnoot toe en roer goed door.
 4. Doe 2 el in een apart bakje; dit is om later toe te voegen voor een leuk kleureffect.
 5. Voeg de cacaopoeder via het zeefje toe aan het hoofdbestanddeel en meng goed door elkaar.
 6. Smelt de 100 gram chocolade au bain-marie. Nadat deze gesmolten is, schenk je de meeste chocolade bij het hoofdbestanddeel; laat een klein beetje over voor de garnering. Schep de gesmolten chocolade er goed doorheen.
 7. Voeg de in fijne stukjes gehakte hazelnoten en de 25 gram fijne stukjes chocolade toe en roer goed door.
 8. Voeg de 2 el apart gehouden milde kwark met agavesiroop toe en schep dit er grof doorheen, zodat er extra kleureffect ontstaat.
 9. Giet het restant van de gesmolten chocolade in slingerende beweging eroverheen.
 10. Zet 4 uur in de vriezer.
 11. Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je ook met een lepel doen) erdoorheen. Maak 3 bolletjes en doe in de bakjes.

Bewaartip

 • Gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het beter en gelijkmatiger.
 • Het heeft de voorkeur het kwarkijs tussen de 4 en 5 uur na invriezen te consumeren. Het is zeker langer houdbaar in de vriezer, namelijk zeker 2 maanden, maar dan krijg je wel met kristalvorming te maken; ijskristallen die zorgen voor harde stukken en een minder lekkere structuur.
  Als je het ijs niet direct opeet, laat het dan 1½ uur in de vriezer opstijven; er ontstaat dan een rand van ijs aan de buitenranden van de plastic bak. Haal de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar; dit kan ook in de hakmixer of met een staafmixer. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 1½ uur langer in de vriezer staat drie keer in totaal. Leg na de derde keer een laag folie of bakpapier op het ijs in de plastic bak.

Variatietip

 • De milde magere kwark van Campina is echt een topper. In plaats van milde kwark, kun je het chocolade ijs ook maken met Griekse yoghurt of magere yoghurt; in dat laatste geval wel daags van tevoren de hangop maken.
 • In plaats van agavesiroop karamel kun je ook honing, agavesiroop karamel of ‘normale’ agavesiroop gebruiken.
 • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.

chocolade kwarkijs in bak.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s