Gezond ijs op basis van milde magere kwark (of yoghurt) met pure chocolade en hazelnoten. Slechts een beetje natuurlijke suiker toegevoegd. Voor 4 personen; ongeveer 750 ml.
Ingrediënten | Materialen |
|
|
Bereidingswijze
- Hak de hazelnoten in fijne stukjes.
- Hak de 25 gram chocolade in fijne stukjes. Hak de 100 gram grof.
- Doe de milde magere kwark in een afsluitbare plastic bak; om beter door te kunnen roeren, kun je ook een mengkom gebruiken en het mengsel na het mengen (na stap 7 en voor stap 8) in de plastic bak doen. Voeg de agavesiroop hazelnoot toe en roer goed door.
- Doe 2 el in een apart bakje; dit is om later toe te voegen voor een leuk kleureffect.
- Voeg de cacaopoeder via het zeefje toe aan het hoofdbestanddeel en meng goed door elkaar.
- Smelt de 100 gram chocolade au bain-marie. Nadat deze gesmolten is, schenk je de meeste chocolade bij het hoofdbestanddeel; laat een klein beetje over voor de garnering. Schep de gesmolten chocolade er goed doorheen.
- Voeg de in fijne stukjes gehakte hazelnoten en de 25 gram fijne stukjes chocolade toe en roer goed door.
- Voeg de 2 el apart gehouden milde kwark met agavesiroop toe en schep dit er grof doorheen, zodat er extra kleureffect ontstaat.
- Giet het restant van de gesmolten chocolade in slingerende beweging eroverheen.
- Zet 4 uur in de vriezer.
- Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je ook met een lepel doen) erdoorheen. Maak 3 bolletjes en doe in de bakjes.
Bewaartip
- Gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het beter en gelijkmatiger.
- Het heeft de voorkeur het kwarkijs tussen de 4 en 5 uur na invriezen te consumeren. Het is zeker langer houdbaar in de vriezer, namelijk zeker 2 maanden, maar dan krijg je wel met kristalvorming te maken; ijskristallen die zorgen voor harde stukken en een minder lekkere structuur.
Als je het ijs niet direct opeet, laat het dan 1½ uur in de vriezer opstijven; er ontstaat dan een rand van ijs aan de buitenranden van de plastic bak. Haal de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar; dit kan ook in de hakmixer of met een staafmixer. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 1½ uur langer in de vriezer staat drie keer in totaal. Leg na de derde keer een laag folie of bakpapier op het ijs in de plastic bak.
Variatietip
- De milde magere kwark van Campina is echt een topper. In plaats van milde kwark, kun je het chocolade ijs ook maken met Griekse yoghurt of magere yoghurt; in dat laatste geval wel daags van tevoren de hangop maken.
- In plaats van agavesiroop karamel kun je ook honing, agavesiroop karamel of ‘normale’ agavesiroop gebruiken.
- Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.