Yoghurt

Zelf yoghurt maken is makkelijk en erg lekker én gezond! Je weet namelijk precies wat erin gaat. Het levert je een heerlijk zachte yoghurt op. Dit recept is voor ruim 1 liter milde halfvolle yoghurt, maar je kunt de yoghurt maken die je zelf wil (zie onderaan bij de variatietip).

Ingrediënten Materialen
  • 1 liter halfvolle melk
  • 2 el halfvolle yoghurt
  • kookpan
    met deksel
  • klopper
  • oven
  • spatel
  • gesteriliseerde pot,
    fles of emmertje

Dit recept is voor ruim 1 liter, maar het recept kan met hetzelfde gemak worden verdubbeld voor ruim 2 liter.

Bereidingswijze

  1. Doe de melk in een kookpan. Breng aan de kook en laat daarna 15 seconden koken. Roer daarbij met de klopper af en toe door om (zoveel mogelijk) te voorkomen dat het aankoekt.
    Haal de pan van het vuur. Laat de melk afkoelen tot je er 10 seconden lang je vinger in kunt houden. Kun of wil je dit met een kooktemperatuurmeter meten? Dat is tussen de 41 en 43 graden. Het afkoelen duurt zeker ruim een uur.
    Roer met de klopper tussendoor een keer of haal anders het vel na het afkoelen er af.
  2. Voeg de halfvolle yoghurt toe. Roer met de klopper er goed doorheen.
    Doe het deksel op de kookpan.
    Zet de pan mét deksel in de oven, stel deze in op 4 uur op 40 graden. Als deze periode is verstreken laat je de kookpan met yoghurt gewoon de hele nacht staan.
    De volgende dag is je yoghurt klaar.
  3. Schenk of schep de yoghurt in een gesteriliseerde pot, fles of emmertje. Het meest handig is om gebruik te maken van een spatel. Schraap daarbij niet over de bodem van de pan, aangezien er mogelijk wat melk tijdens het koken is aangekoekt en het zonde is als dat in je yoghurt komt.

Bewaartip

Bewaar de yoghurt in de koelkast. Deze is een week houdbaar.

Schoonmaaktip

Is de melk in de pan aangekoekt? Strooi wat baking soda over de bodem van de pan en giet er een laagje kokend water op. Laat een nacht staan en je haalt maakt de pan de volgende dag heel schoon.

Variatietip

  • Als je vaker zelf je yoghurt maakt, kun je de bacterieculturen die daarin zitten gebruiken voor een volgende portie yoghurt. De derde of vierde generatie is wellicht niet meer zo lekker als de eerste. Dus na de derde of vierde portie yoghurt moet je ‘nieuwe’ yoghurt gebruiken.
  • Wil je de meest natuurlijke en gezonde versie? Gebruik dan biologische melk en biologische yoghurt. Gebruik van het biologische yoghurt heeft in ieder geval de voorkeur.
  • Vervang de halfvolle melk door magere of volle melk voor respectievelijk magere yoghurt of volle yoghurt.
  • Vervang de halfvolle yoghurt door magere of volle yoghurt.
  • Vervang de halfvolle melk door geitenmelk, schapenmelk of buffelmelk.
  • Vervang de halfvolle yoghurt (deels) door crème fraîche.
  • Maak van de (magere) yoghurt hangop.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s