Snel spelt-knäckebröd met pitten & zaden (met bakpoeder)

Knäckebröd van spelt, oftewel speltcrackers, met 5 verschillende zaden & pitten: zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad en veel sesamzaad en lijnzaad. Heerlijk krokant en gezond! Gemaakt met bakpoeder, dus snel klaar. Zo’n 20-24 stuks.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Zeef de speltmeel en speltbloem boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het bakpoeder via het zeef toe.
    Voeg het zeezout en de 80 gram zaden & pitten, pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad en chiazaad, toe.
    Meng met een lepel door elkaar.
  3. Voeg de rijstolie toe en kneed even door.
    Voeg dan het water toe en kneed goed door tot een deegbal. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Wil je het heel precies? Leg de deegbal dan op de keukenweegschaal. In totaal zal de deegbal iets meer dan 560 gram zijn, dus je krijgt dan 2 deegballen van zo’n 280 gram.
    Leg één deegbal in de mengkom en dek af met een vochtige theedoek.
  4. Bestuif het werkblad met wat tarwemeel. Rol het deeg met een licht bebloemde deegroller uit tot een rechthoekige lap van zo’n 5 mm dikte; de lap is dan ongeveer 25 bij 27 cm.
  5. Maak met een keukenkwast de bovenzijde met het bakje handwarme water goed nat.
  6. Strooi 2 el sesamzaad en 2 el lijnzaad over de deeglap. Rol met de deegroller de deeglap verder uit tot zo’n 2 mm dikte en druk daarbij het sesamzaad en lijnzaad er goed in het deeg; de lap is dan ongeveer 30 bij 35 cm.
  7. Snij er crackers uit; je bepaalt zelf de grootte, maar in totaal zo’n 10 tot 12 stuks.
  8. Leg de crackers op het met bakpapier beklede bakblik. Zet onderin de op 200 graden voorverwarmde oven en bak ze in 19 minuten goudbruin en hard.
  9. Ga in de tussentijd verder met de tweede serie door op eenzelfde manier te werk te gaan. Haal de eerste serie uit de oven, zet de tweede serie er gelijk in en stel de oven in op 17 minuten (de oven zal namelijk wat intenser warm zijn geworden dan bij de eerste serie).
  10. Leg de crackers van de eerste serie op een rooster en laat geheel afkoelen.
    Met de tweede serie doe je hetzelfde.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) speltcrackers in een luchtdichte trommel bij voorkeur op een donkere plek bewaren.
Worden ze tóch te zacht? Dan heb je ze waarschijnlijk onvoldoende af laten koelen. Maar je kunt ze dan nog even in een op 200 graden voorverwarmde oven doen of leg ze 4 minuten op 200 graden in de airfryer.

Variatie-/bespaartip

  • Wil je een wat goedkopere versie? Vervang dan de speltmeel door volkoren tarwemeel.
  • Hou je meer van andere zaden of pitten? Ga je gang! Gebruik in totaal maximaal 100 gram.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s