Appelkoekjes

Twintig gezonde appelkoekjes van speltmeel en speltbloem met pecannoten, havermout en een vleugje kaneel-kardemom. Licht krokant en bros. Zonder boter of toegevoegde suiker. Lekker en verantwoord voor bij de koffie of thee of als tussendoortje.

Ingrediënten Materialen

appelkoekjes 6x.jpg

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed 2 bakplaten met bakpapier; heb je 1 bakplaat, leg dan het vel bakpapier los op het werkblad.
  2. Hak de pecannoten grof.
    Was de appels en rasp ze met schil tot op het klokhuis.
  3. Doe het speltmeel, bakpoeder, de speltbloem, kaneel, kardemom in een mengkom en roer even met een lepel goed door.
  4. Doe de rijstolie en honing in een mengkom. Mix met de mixer luchtig.
    Voeg het ei toe en mix dit er luchtig doorheen.
  5. Spatel het (droge) speltmeelmengsel door het (natte) olie-eimengsel.
    Roer de gehakte pecannoten, geraspte appel en de havermout door het beslag.
  6. Maak met de lepel zo’n 20 hoopjes van het beslag die je verdeelt over de twee met bakpapier beklede bakplaten. Vorm ze tot koekjes en druk ze een beetje plat.
    Zet een bakplaat met koekjes onderin de op 180 graden voorverwarmde oven en bak de appelkoekjes 20 minuten goudbruin en gaar.
    Haal daarna de eerste serie koekjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Zet de volgende serie gelijk in de op 180 graden voorverwarmde oven om ze ook in 20 minuten goudbruin en gaar te bakken.

Bewaartip

  • Bewaar de appelkoekjes in een luchtdicht afgesloten bak in de koelkast. De koekjes zijn zo zeker twee weken houdbaar.
  • De appelkoekjes kunnen ook worden ingevroren. Wikkel ze dan per stuk stevig in vershoudfolie, dan kun je de gewenste hoeveelheid telkens uit de vriezer halen (en bijvoorbeeld meenemen naar je werk). Laat je ze in de koelkast ontdooien, doe dit ruim twee uur voor gebruik.

Variatietip

  • Vervang het volkoren speltmeel door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
  • Hak 100 gram pure chocolade (minimaal 81%) in stukjes en roer dit door het beslag voor je de hoopjes het op de bakplaat legt (stap 5). Zo krijg je gezonde appel-chocolate chip cookies.
  • De honing kun je vervangen door agavesiroop of golden syrup.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s