Cruesli-havermout

Cruesli van havermout, amandelen, hazelnoten, pecannoten, walnoten, zonnebloempitten, rozijnen, lijnzaad, sesamzaad en agavesiroop met natuurlijk hazelnootaroma. Snel, makkelijk, superlekker én gezond!

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Hak de gemengde noten grof.
  4. Doe de havermout, hazelnoten, amandelen, pecannoten, walnoten, zonnebloempitten, lijnzaad en sesamzaad  in een grote mengkom en roer met een lepel even door elkaar.
    Geen havermout in huis? Gebruik dan havervlokken.
  5. Voeg de rijstolie, agavesiroop en honing toe en schep met de lepel alles goed door elkaar.
    Geen agavesiroop hazelnoot in huis? Vervang dit dan door gewone of een andere smaak agavesiroop of honing.
    In plaats van rijstolie kan, gezien de verhoudingsgewijs geringe oventemperatuur, de rijstolie vervangen worden door (gesmolten) kokosolie.
  6. Verdeel het mengsel in een dunne lag over de beklede bakplaat.
  7. Bak in 15 minuten onderin de op 170 graden voorverwarmde oven tot het goudbruin is. Zorg ervoor dat je het mengsel regelmatig – na 5, 9, 12 en 14 minuten – omschept! Aan de zijkanten gaat het snel en als het mengsel verbrandt dan is dat ongezond en niet lekker (en dus heel erg zonde van de ingrediënten).
  8. Haal de bakplaat uit de oven en laat de cruesli volledig afkoelen.
  9. Voeg dan de rozijnen toe (als je die meeroostert wordt het, dat geldt voor alle soorten gedroogd fruit, heel hard).

 

Bewaartip

Bewaar de cruesli in een luchtdichte doos of trommel bij voorkeur op een donkere plek. De cruesli is een maand houdbaar.

Variatietip:

  • Wil je grotere brokjes? Verhoog dan de hoeveelheid agavesiroop met 1 tot 2 el. De hoeveelheid natuurlijke suiker wordt dan natuurlijk ook hoger.
  • Voeg, voor je het mengsel in de oven doet, 2 tl kaneel of koekkruiden toe en roer dit er goed doorheen.
  • Hou je niet zo van rozijnen of wil je een keer variëren? Voeg dan, nadat het mengsel uit de oven volledig is afgekoeld (!), 60 gram ander gedroogd fruit toe. Bijvoorbeeld cranberry’s, abrikozen, pruimen, dadels of vijgen of een mix hiervan.
  • Voeg, voor je het mengsel in de oven doet, andere zaden en pitten toe; zoals chiazaad, hennepzaad of pompoenpitten. Als je deze toevoegt als vervanging voor bijvoorbeeld het sesamzaad of hoeveelheid noten dan blijft de hoeveelheid rijstolie, agavesiroop en honing gelijk. Als je deze als aanvulling toevoegt, verhoog dan de hoeveelheid rijstolie, agavesiroop en honing een beetje (afhankelijk van de hoeveelheid die je toevoegt is verhoging met een eetlepel meer dan voldoende).
  • Voeg, voor je het mengsel in de oven doet, andere noten toe. Te denken valt aan cashewnoten, paranoten, macadamianoten of pinda’s (officieel geen noot, maar een peulvrucht). Als je deze toevoegt als vervanging voor de gemengde noten dan blijft de hoeveelheid rijstolie, agavesiroop en honing gelijk. Als je deze als aanvulling toevoegt, verhoog dan de hoeveelheid rijstolie, agavesiroop en honing een beetje (afhankelijk van de hoeveelheid die je toevoegt is verhoging met een eetlepel meer dan voldoende).

Plaats een reactie