Krieltjes in krokant jasje

Aardappeltjes op een andere manier dan anders gemaakt. Smakelijk bijgerecht van krieltjes, kleine aardappelen, in een krokant jasje van bloem, eiwit en gekruid kruim met een beetje geraspte kaas. Kan makkelijk ruim voor een etentje worden klaargemaakt. Voor 4 personen.

Ingrediënten Materialen
  • 500 gram krieltjes (kruimig)
  • 75 gram tarwebloem
  • 2 eieren (eiwitten)
  • 150 gram speltbroodkruim*
  • 1 takje verse koriander
  • ½ tl zwarte peper
  • 2½ tl gerookt paprikapoeder
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas

*Zorg bij voorkeur dat je wat speltbroodkruim op voorraad hebt; oud speltbrood drogen, in een plastic zakje en eroverheen met een deegroller of even in de hakmixer fijnmalen. Niet op voorraad? Droog enkele sneetjes brood drie kwartier in de oven op 50 graden. Hoewel iets minder lekker, maar ‘gewoon’ paneermeel kan natuurlijk ook.

Bereidingswijze

  1. Boen of schraap de krieltjes schoon. Zijn ze behoorlijk groot? Snij ze dan 1x doormidden.
    Doe ze in een pan en kook in maximaal 15 minuten bijna gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen.
  2. Doe de bloem in een ander schaaltje.
    Snij tijdens het koken van de krieltjes de koriander fijn en doe op een schaaltje. Voeg het kruim, de peper, het gerookt paprikapoeder en de geraspte kaas toe en meng goed door.
    Splits de eieren. Klop de eiwitten los en schenk op een derde schaaltje.
  3. Zet de schaaltjes op volgorde: 1. bloem, 2. eiwit, 3. kruim.
    Haal de krieltjes, nadat je ze heel even hebt laten uitdampen, door de bloem; haal eventueel het teveel aan bloem eraf. Haal ze daarna door het eiwit en vervolgens door de kruim.
    Haal ze daarna nogmaals door het eiwit en de kruim.
    Bij gebruik van airfryer, oven of op de bbq: vet een aluminiumbakje in met rijstolie en leg ze erin, waarna je er nog een heel klein beetje rijstolie overheen druppelt.
  4. Als je ze niet direct gaat bakken, bewaar ze dan in de tussentijd afgedekt met vershoudfolie in de koelkast.
    Bij gebruik in airfyer, oven of frituurpan: bak ze in 5 minuten goudbruin op 180 graden.
    Bij gebruik van koekenpan: bak ze in maximaal 8 minuten op middelhoog vuur rondom goudbruin.
    Bij gebruik op de bbq: zet ze in het aluminiumbakje (inwikkelen met aluminiumfolie kan ook) 4 minuten op het rooster van de barbecue (directe verhitting).

De eidooiers die je over houdt, kun je gebruiken in recepten voor eigelen, zoals in mayonaise of gele room.

krieltjes in krokant jasje in bakje.jpg

Bewaartip

  • Bewaar eventueel overgebleven krieltjes na te zijn aangebakken, afgedekt in de koelkast; ze zijn maximaal een week houdbaar. Piep ze in de airfryer of oven in 5 minuten op 170 graden weer op.

Variatietip

Plaats een reactie