Naanbrood

Naanbrood is een eenvoudig soort platbrood, bekend als bijgerecht, uit de Indiase keuken. De variatiemogelijkheden zijn overigens legio! Zelf naanbrood maken is erg lekker en kost qua bereiding heel weinig tijd! Het wordt in dit geval gemaakt met bakpoeder, dus dat scheelt rijstijd. Dit recept is voor 2 naanbroodjes, maar de receptuur kan uiteraard worden verdubbeld voor meer naanbrood.

Ingrediënten Materialen

naan.jpg

Bereidingswijze

  1. Je kunt het naanbrood direct op een ovenrooster leggen, doe er dan een vel bakpapier onder. Je kunt ook een bakplaat met bakpapier bekleden. Strooi wat tarwebloem over het bakpapier.
  2. Doe de tarwebloem in een mengkom. Voeg het bakpoeder en snufje zeezout toe. Meng met een lepel door elkaar.
  3. Doe de melk in een maatbekertje, voeg de rijstolie toe en roer met de lepel door. Voeg dit mengsel toe aan het bloemmengsel en roer met de lepel door.
  4. Voeg de yoghurt toe en kneed dit er met één hand goed doorheen. Kneed het deeg in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg. Haal het deeg dat nog aan je hand plakt er met wat tarwebloem wrijvend af en kneed dit er ook doorheen.
    Maak een platte deegbal van het deeg.
    Als je één of meerdere smaakjes toe wil voegen (zie variatietips), dan kun je dat nu doen. Desgewenst verdeel je het deeg in 2 delen en kneed je er de smaakjes doorheen zodat je 2 verschillende naanbroodjes krijgt; maak dan 2 (platte) deegballen van.
  5. Strooi wat tarwebloem in de mengkom. Leg het deeg in de bebloemde mengkom en strooi er een klein beetje tarwebloem overheen. Maak een theedoek met heet water een beetje vochtig. Zet de kom met het deeg op een warme plek en leg de theedoek er overheen. Laat het deeg zo 20 minuten rusten.
  6. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  7. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken van ruim 100 gram. Strooi een beetje tarwebloem op het werkblad, smeer de deegbolletjes in met wat bloem en rol het deeg met een bebloemde deegroller dun uit.
  8. Zet de oven op de grillstand met bovenwarmte.
  9. Leg het deeg op het ovenrooster of  bakblik en bak 3 minuten in de oven. Het brood is dan bol gaan staan en goudbruin.

Bewaartip

  • Naanbrood is het meest lekker als het nog warm is, maar kan uiteraard ook koud worden gegeten. De houdbaarheid van het brood is beperkt; er zitten immers geen E-nummers in. De volgende dag kun je er een bruschetta van maken met bijvoorbeeld wat knoflook, gedroogde tomaatjes, (gedroogde) ham en (gesmolten) kaas 8 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
  • Je kunt (overgebleven) naanbrood invriezen. Doe dat gelijk nadat het brood is afgekoeld. Anderhalf tot twee uur voor gebruik het naanbrood uit de vriezer halen en afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Je kunt uiteraard een smaakje aan het naanbrood toevoegen. Voeg bijvoorbeeld knoflook, koriander, basilicum, oregano, fenegriek, paprikapoeder, komijnzaad, zwarte peper, sesamzaad of geraspte kaas (zie foto hieronder) toe. Of een mix hiervan. Je kunt het deeg er vlak voor het bakken doorheen rollen, zodat de kruiden en/of zaadjes alleen aan de buitenkant zitten. Je kunt er ook voor kiezen om iets geheel aan het deeg toe te voegen, zodat het er geheel gemengd doorheen zit.
  • Een nog gezondere versie? Vervang de tarwebloem door volkoren speltmeel (zie foto hieronder); verhoog de hoeveelheid melk met 5 ml, dus gebruik 45 ml halfvolle melk.

naanbrood met geraspte kaas en zwarte peper.jpg

naanbrood met garam massala en gerookt paprikapoeder-oregano.jpg

naanbrood-speltmeel.jpg

Plaats een reactie