Chocolade ijs met bananen, pindakaas en dadels

Smeuïg en gezond chocolade ijs met bananenijs van Griekse yoghurt, zelfgemaakte pindakaas en Medjoul dadels als basis. Met een vleugje limoen. Ook makkelijk dus een combi te maken door het bananenijs deels aan te passen naar dit chocolade ijs: duo penotti-ijs. Voor 6 personen (ruim 1 ltr).

Ingrediënten Materialen
  • afsluitbare plastic bak, 1½ ltr
  • staafmixer of hakmixer
  • vriezer
  • ijsschep
  • Voor het beste resultaat: gebruik (over)rijpe bananen (die zijn ook zoeter en daardoor lekkerder) die je in kleine stukjes minimaal 2 uur invriest.
  • Gebruik bij voorkeur voor het ijs een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog, dan bevriest het ijs namelijk beter en gelijkmatiger; dus geen diepe, ronde bak.
    Maak je de duo penotti, zorg dan voor 2 afsluitbare plastic bakken van ±600 ml.

Bereidingswijze

  1. Maak de pindakaas; 75 gram pinda’s is voor dit recept dus voldoende.
    Haal de bananen uit de vriezer en laat een kwartier staan om een beetje te ontdooien.
    Ontpit en snij ondertussen de Medjoul dadels in grove stukken.
  2. Doe ongeveer 50 gram stukjes banaan in de afsluitbare bak; doe de rest in de hakmixer.
    Voeg de Griekse yoghurt toe aan de hakmixer.
    Voeg de stukken Medjoul dadels, pindakaas en limoenrasp met honing toe.
    Mix alles tot een smeuïge en luchtige massa.
    Maak je duo penotti: schenk of schep dan de helft van het mengsel in een afsluitbare bak met de stukjes banaan, roer luchtig met een vork door elkaar. Eventuele te grote stukken banaan kun je dan nog wat kleiner maken. leg een laag vershoudfolie op het ijs en zet in de vriezer. Halveer de hierboven genoemde hoeveelheden cacao en water en ga hieronder verder.
  3. Voeg de cacao en het water toe en mix nogmaals goed door.
  4. Schenk of schep het in de afsluitbare plastic bak met stukjes banaan (bij de duo penotti zitten deze stukjes dus al in de andere bak). Roer luchtig met een vork door elkaar. Eventuele te grote stukken banaan kun je dan nog wat kleiner maken.
  5. Leg een laag vershoudfolie op het ijs in de plastic bak en druk dit een beetje aan.
    Laat het 2 uur in de vriezer opstijven.
    Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 2 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal.
    Na 4 tot 5 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren.
  6. Serveer het chocolade ijs in schaaltjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen. Maak 2 kleine of 3 grote bolletjes en doe in de schaaltjes.

Bewaartip

  • Het ijs is zeker 2 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Staat het ijs al langer dan 6 uur in de vriezer? Zet het dan eerst 30 minuten in de koelkast voor je het serveert.

Variatietip

  • In plaats van Griekse yoghurt kun je het bananenijs ook maken met magere milde kwark (die van Campina is een echte aanrader) of met magere yoghurt; in dat laatste geval daags van tevoren de hangop maken.
  • Serveer met gezonde warme chocoladesaus (zie foto hieronder de duo penotti met warme chocoladesaus).
  • Serveer met gezonde chocolademousse van cacao, banaan en avocado; de helft van de hoeveelheid ingrediënten genoemd in het recept is ruim voldoende.
  • Serveer met gehakte pure chocolade (minimaal 85%) en strooi dit er voor het serveren overheen.
  • Serveer het ijs in hoorntjes; die je al dan niet dipt in au bain-marie gesmolten chocolade en waarop je ook nog stukjes noot kunt doen.
  • Serveer met 5 el zelfgemaakte cruesli.

Bananen- & chocolade ijs met pindakaas en dadels en chocoladesaus.jpg

 

Plaats een reactie