Aardbeien mascarponetaart

Romige en frisse no-bake taart met een koekjesbodem met chocolade en boordevol aardbeien. Op de koekjesbodem een mascarponemousse met slagroom, Griekse yoghurt en een vleugje limoen en een tussen- en buitenlaag van aardbeienpuree. Het resultaat: een overheerlijke aardbeien mascarponetaart.

Ingrediënten Materialen
  • springvorm, 26 cm
  • bakpapier
  • mengkommen
  • steelpannetje
  • hakmixer
  • fijne rasp
  • mixer
  • spatel

aardbeien mascarponetaart-bovenaanzicht.jpg
Bereidingswijze

Wat het meest makkelijk is: zorg ervoor dat de mascarpone op kamertemperatuur is.
Je kunt nog eerst de chocolate chip cookies zelf maken, maar dat vind ik persoonlijk wat zonde van de moeite van het maken van deze koekjes.

  1. Was en ontkroost de aardbeien. Dep wat droog. Verdeel de aardbeien in 4 delen: voor de zijkanten (6 stuks middelgrote van ongeveer gelijke grootte), voor de bodem (ongeveer 145 gram grote aardbeien), voor de garnering (7 stuks van afwijkende grootte) en voor de aardbeienpuree (het restant; ongeveer 240 gram).
  2. Maak de koekbodem:
    Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie of roomboter. Breek de koekjes in stukken en verkruimel met een hakmixer. Smelt op een laag vuur de roomboter in een pannetje. Roer de koekkruimels er doorheen.  Bedek met het mengsel de bodem van de springvorm. Maak met de bolle kant van een lepel glad en druk goed aan.
    Halveer de 6 aardbeien voor de zijkanten en duw deze met de gesneden kant tegen de rand van je springvorm.
    Halveer de aardbeien voor de bodem en verdeel met de gesneden kant naar beneden over de bodem.
    Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast.
  3. Week 4 blaadjes gelatine voor de mascarponemousse minimaal 5 minuten in ruim, koud water.
    Doe de mascarpone in een grote mengkom. Voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe. Rasp de limoen met een fijne rasp boven de mengkom. Pers ½ limoen uit en voeg het limoensap toe aan de mengkom. Mix het geheel met de mixer luchtig door tot een egaal mengsel.
    Voeg de Griekse yoghurt toe en mix nogmaals goed door.
    Klop de slagroom in een mengkom tot het de dikte heeft van Griekse yoghurt.
    Verwarm de gelatine met wat aanhangend water op een laag vuur in een steelpan tot de gelatine is opgelost; laat het niet koken. Spatel de gelatine door de mascarponemousse in de mengkom.
    Spatel de slagroom erdoorheen.
    Schep tweederde van de mascarponemousse in de taartvorm en verdeel met de spatel goed over de bodem.
  4. Week 4 blaadjes gelatine voor de aardbeienpuree minimaal 5 minuten in ruim, koud water.
    Pureer de aardbeien in de hakmixer. Verhit ongeveer een derde van de aardbeienpuree in de steelpan; zorg ervoor dat deze niet gaat koken! Voeg de gelatine met wat aanhangend water toe en roer met de spatel door tot de gelatine is opgelost. Voeg de rest van de aardbeienpuree toe en spatel er goed doorheen.
    Schenk de aardbeienpuree over de laag met de mascarponemousse. Haal alle aardbeienpuree er met de spatel uit. Verdeel met de spatel de aardbeienpuree over de springvorm.
  5. Schep de resterende mascarponemousse voorzichtig vanuit het midden op de aardbeienpuree; laat de buitenrand vrij van mascarponemousse. Verdeel de mascarponemousse en strijk met de spatel glad.
  6. Snij de 7 aardbeien voor de garnering doormidden en verdeel met de gesneden kant naar boven over het gedeelte van de springvorm met de mascarponemousse. Duw ze voorzichtig in de mousse.
  7. Laat de aardbeien mascarponeslagroomtaart zeker 3 uur opstijven in de koelkast.
  8. Verwijder daarna voorzichtig de ring van de springvorm. Eventueel door eerst een mesje, dat je onder de warme kraan hebt gehouden, langs de rand van de springvorm te halen.
    Snij daarna aan en serveer.

aardbeien mascarponetaart-aangesneden.jpg

Bewaartip

  • Maak je deze taart een dag van tevoren? Dat kan heel goed! Verwarm dan ½ el abrikozenjam in een steelpannetje op een laag vuurtje en bestrijk voorzichtig met de vingertop van je wijsvinger de aardbeien in de bovenlaag daarmee. Dan blijven ze vers en mooi glanzen.
  • Bewaar deze no bake aardbeienmascarponetaart afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) aardbeientaart prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Laat in de springvorm bevriezen. Wikkel daarna de taart in folie en verpak met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De taart kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

aardbeien mascarponetaart-stuk.jpg

Variatietip

  • Vervang de limoen door citroen, zodat je in plaats van limoensap en limoenrasp werkt met door citroenrasp en citroensap.
  • Het is niet noodzakelijk om limoen of citroen toe te voegen, maar dit zorgt wel voor een lekkere frisse smaak.
  • Garneer de aardbeienkwarktaart bovenop met slagroom. Doe dit pas net voor het serveren. Dit kun je aanvullen met garnering van een paar takjes munt.
  • Maak een gemêleerd effect door, voor je de mascarponemousse in de springvorm schept, de aardbeienpuree in een paar grove slagen met de spatel door het mascarpone-slagroom-yoghurtmengsel te roeren.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. jenniferkrijnen schreef:

    Mm dit lijkt me heerlijk!

    Geliked door 1 persoon

    1. Lidwine Romviel schreef:

      Hij was in no time helemaal op en er waren alleen maar enthousiaste reacties!

      Like

Plaats een reactie