Krenten kwarkbollen

De klassieker onder de kwarkbollen: krentenbollen. Zes heerlijke magere kwarkbollen boordevol krenten met een vleugje vanille. Laag vetpercentage en bevat alleen natuurlijke suiker. Makkelijk & snel: in een half uur staan ze op tafel!

Ingrediënten Materialen

 

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat zeker een uur van tevoren de eieren en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen en wel alvast de krenten (stap 1), zodat ze goed zijn uitgelekt.

  1. Doe de krenten in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Voeg 1 tl kaneel toe en roer even door. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe de kwark, eieren, rijstolie, honing en het vanillepoeder in een grote mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Zeef de tarwebloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder en baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe en meng met een lepel door elkaar. Voeg dit mengsel in delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  6. Roer de uitgelekte krenten luchtig door het deegmengsel.
  7. Schep met de lepel zes hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen een klein beetje en lopen niet veel uit.
  8. Bak de kwarkbollen 19 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  9. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje rijstolie; zo blijven ze lekker zacht. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  10. Warm zijn ze overheerlijk! Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) krenten kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Wil je ze nog gezonder? Vervang de tarwebloem door volkoren tarwemeel; dat bevat meer vezels. Of supergezond: vervang de tarwebloem door volkoren speltmeel voor krenten spelt-kwarkbollen (zie foto hieronder). Voeg bij gebruik van speltmeel ruim 5 tl in plaats van 4 tl bakpoeder toe.
  • Vervang de tarwebloem door havermout en maal dit fijn tot havermoutmeel in een hakmixer voor krenten havermout-kwarkbollen.
  • Vervang de krenten door cranberry’s voor cranberry’s kwarkbollen. Of vervang de helft van de krenten door cranberry’s voor krenten-cranberry’s kwarkbollen.
  • Vervang de krenten door rozijnen voor rozijnen kwarkbollen. Of vervang de helft van de krenten door rozijnen voor krenten-rozijnen kwarkbollen.
  • Maak er gevulde kwarkbollen van door ze te vullen met zelfgemaakte jam bijvoorbeeld aardbeienjam (zie foto hieronder) of abrikozenjam (zie foto hieronder) of zelfgemaakte hazelnootpasta (zie foto hieronder). Of vul ze niet alleen met jam, maar ook met zonnebloempitten en pompoenpitten, zodat je krentenkwarkbollen met jam & pitten krijgt.
  • Kijk voor andere varianten en vullingen vooral eens bij de kwarkbollen en yoghurtbollen.

krenten spelt-kwarkbollen.jpgkrenten kwarkbollen gevuld met aardbeienjam.jpgkrenten kwarkbollen gevuld met abrikozenjam.jpgkrenten kwarkbollen gevuld met hazelnootpasta.jpg

Plaats een reactie