Appel crumble

Een geweldig toetje! Altijd een succesnummer als dessert, maar ook tussendoor 😊 Heel erg goed vooraf te maken en kost weinig tijd, dus heel handig bij ’n etentje of de feestdagen. Megasucces als je er de combinatie warm en koud van maakt: warme appelcrumble uit de oven met een bolletje ijs. Voor ±6 personen.

Ingrediënten Materialen
  • ±600 gram Elstar appels
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el kaneel
  • 100 gram tarwebloem
  • 100 gram havermout
  • 100 gram bruine suiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • lik roomboter (om in te vetten)
  • 100 gram ongezouten pecannoten
  • optioneel snufje zout

Bereidingswijze

  1. Hak de pecannoten grof.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met boter.
  3. Schil de appels: verwijder het klokhuis uit de appels en snij de appels in blokjes (de schil kan dus gewoon blijven zitten). Doe ze in een mengkom. Voeg 2 el kaneel en 2 el bruine suiker toe en meng met een lepel goed door tot alles verdeeld is.
  4. Zeef de tarwemeel boven een mengkom. Voeg de havermout, roomboter en bruine suiker toe (voeg desgewenst een snufje zout toe) en mix met een vork tot er een mooi kruimelig mengsel ontstaat. Voeg de pecannoten toe en meng nog een keer door.
  5. Verdeel de stukjes appels over de ovenschaal.
  6. Strooi het meel-havermoutmengsel over de appels.
  7. Zet op een ovenrooster iets onder het midden in de op 200 graden voorverwarmde oven en bak ongeveer 30 minuten, totdat de appels gaar zijn en de korst goudbruin.
  8. Serveer de appel crumble warm.
    Het meest lekker is met vanille roomijs.

Variatietip

  • Je kunt uiteraard ander fruit gebruiken, zoals blauwe bessen, peren, kersen of abrikozen.
  • Je kunt ook andere noten gebruiken, hoewel de appel met pecan wel heel erg goed combineert. Maar de beste alternatieven zijn dan walnoten of gemengde noten.
  • Ik gebruik altijd ongezouten noten, maar desgewenst kun je ook gezouten noten nemen.

Plaats een reactie